Filatelista

nom „Monthly Advertiser”. Već drugi broj je izišao pod imenom. „Stamp Collector's Monthly Advertiser”.

Najstariji stručni filatelistički časopis na francuskom jeziku izdao je J. B. MoOnms u Brislu pod imemom „Le ТитпргеPoste”. Prvi broj se pojavio 15. II. 1863. List je uređivao čuveni filatelista L. FP. Hanciau.

Zschiesche i Koder izdali su 1. У. 1863 prvi broj majstarijeg filatelističkog časo-

pisa na nemačkom jeziku „Magazin fur.

Briefmarkensammler”. i

Tek posle 55 godina, 5. II. 1918 pojavio se u Zagrebu prvi jugoslovenski filatelistički časopis „Balkan”, izdanje Balkan D. D., pod uredništvom Zvonimira Martinovića.

INDIJA ZABRANILA UVOZ POŠTANSKIH MARAKA

Indiska vlada svojom naredbom od 1. Xx 1956 bila je dopustila uvoz poštanskih maraka uz posebnu dozvolu i to na 50% u razdoblju 1949/1955 5. dokazivo мугzenih količina odnosno vrednosti maraka. Filatelisticamateri mogli su u ono vreme uvoziti, na osnovi posebnih deviznih odobrenja maraka do vrednosti od 100 funti godišnje. — Od 1. I. 1957 snižena je trgovcima maraka licenca za daljiih 50%, a sakupljači su dobivali za svaki UVOZ posebne dozvole.

Najnovijom vladinom naredbom od 1. VII. 1957 godine zabranjen je za vreme od tri meseca svaki uvoz poštanskih maraka i filatelističkih potrepština. Prema saznanju mema mnogo izgleda da će majnovija naredba biti u dogledno vreme promenjena.

Donoseći ovu vest, zagrebačka „PFilatelija” upozorava na ovu okolnost filateliste, koji vrše zamenu maraka sa svojim partnerima u Indiji.

USLOVI POD KOJIMA JE BUGARSKIM PFILATELISTIMA DOPUŠTENA RAZMENA MARAKA S INOSTRANSTVOM

Prema naredbi ministarskog saveta od 17. X. 1956 članovi bugarskih filatelističkih društava mogu slati svojim рагпеrima u inostranstvu, u zemljama koje su članice Svetskog pošt. saveza, do iznosa od 100 leva godišnje. Sve pošiljke moraju biti upućivane isključivo preko PFilatelističkog servisa Ministarstva za transport i saobraćaj u Sofiji. Sve pošiljke moraju biti označavane prema Iveru ili Cumštajnu uz naznačenje bugarskih mazaka, koje ратђпег iz inostranstva traži u zamenu.

Sve pošiljke, koje bugarski sakupljači budu neposredno primali iz inostranstva, bivaće zaplenjene.

KONGRES FESPERANTISTA U MARSELJU

Od 3 do 10. VIII. 1957 održan je u Marselju 42 svetski kongres esperantista. Uprava pošta odobrila je za fu priliku otvaranje prigodne pošte u prostorijama kongresa i upotrebu prigodnog žiga s natpisom „42-a UNIVERSALA KONGRESO DE ESPERANTO — MARSEILILFE. Organizacioni komitet izdao je jednu spomen kovertu i jednu seriju karata, koje su sve Žigosane žigom prvog dana.

iZ ALBANIJE

12 „Мпсће!-Витазећап": Javljaju nam da je od spomen serije za kongres žena 1946 godine nađena vrednost od 0,20 fr. Jorgovanasto-crvena nezupčana bez oznake vrednosti u jednom ftabaku. Ovo interesantno odstupanje daje povoda nadi da se mogu očekivati oflkrića još i drugih odstupanja kod takvog jednog primitivnog izdamja.

PROGRAM IZDANJA U. N. ZA 1958 G.

Predviđeno je da se izdadu po dve marke (od 3 i od 8 c.):

1) 10. II u čast Međunarodne agencije za atomsku enrgiju;

2) 14. TV sa slikom Vestminsterskog parlamenta, u kome je održana generalna skupština O.U.N.

3) 24. Х. га Dam Ujedinjenih Nacija;

4) 10. ХП ха Рап ргауа сомека.

IZ HOLANDIJE

Dve marke za vazdušnu poštu od 15 i 25 guldena (tip galeba ne puštaju se više na poštanske šaltere. One se neće više ni štampati, i ceo štok preostalih maraka rezervisam je za filatelistički šalter u Hagu, koji će ih izdavati samo DO pismenim porudžbinama.

IZ ITALIJE

„САТАТОСО ВОБАКЕТ 1958". Род Штп nazivom je nedavno izdato treće izdamje ovog sada već svuda dobro poznatog i odlično redigovanog kataloga maraka Italije i jtalijanskih područja. — Katalog cbrađuje na preko 700 stranica sve marke Italije, staro-italijanskih državica, okupaciona područja Italije od 1918—1947 godine, kolonije, marke Trsta (Zona A i B),

Bugarski sakupljači mogu od svog part- „Vatikan. San Marino itd. — Za sakunpljače

nera preuzeti u zamenu samo marke one maraka Italije ova knjiga je nenadokna-

zemlje iz koje je inostrani razmenjivač. diva.. —K. Treće izdanje izdato je također ест :

190