Filatelista

ер CH

maraka od septembra iste wodine. Kod ovog vodoznaka izmemjema je i kruna, a mesto okvirnih ovala: došli su krugovi. U svakom krugu je po jedna kruma, a čefмотгоцваопе 1 segmemfske površine, Moje obrazuju isprepletani krugovi, ostaju prazne, a samo ma izvesnim mestima u tabaiu nalaze se fabrični znaci — četvorokrake zvezdice — i oznake vrste papira rimske brojke (Sl. 5). Prečnik krugova je 5 mm. Širina krume je 29, a visina 31 mm. Oznaka vrste papira , MI nalazi se u sva-– kom četvrtom četvorougaonom polju, a u susednom čefvomougaonom poliu, ispred oznake papira nalazi se fabnički znak zvezda, dakle, kod svake četvrte Ктипе nalazi se u njene leve strame zvezda, a S desne „VI”; ovo se ponavlja, redovno u svakom četvrtom „vodoravnom i petom vertikalnom redu ruma. I ovaj se vodoznak prostire ргеко celog tabaka u ležećem položaju; једта Кгипа zahvata više mara'a, te na jednu manku može doći samo izvestan deo vodoznaka. Zbog toga se ne može kod svake marke reći da li je vodoznak и погтајтој dli u ogledalskoj slici, već se mora, kao i kod prethodmog vodoznaka, voditi računa o položaju Kkrstića na Kruni i samo prema njemu određivati položaj vodomaia.

Oznaka vrste papira je dovodila u zabunu mmoge filateliste, pisce i redaktore 'kataloga: misu bili sigurni da li je ta brojka VI ili TV. Međutim, sada je to pitanje azvedeno ma čistinu. Savetnik „minmistarstva Kolbig i Dr. Hollaemder promašli su ministarsko naređenje Br. 82610/1897 i prema 85 2 u njemu papir s oznakom ikavoće IV bio je određen za omote, s oznakom V za menične blankete, a VI za poštanske čekove, poštanske marke i nazne taksene marke.

Prema tome, kad se vodoznak gleda sa strame slike manke i kad je u nmormalnom položaju, ikad je Kruna položena 5 Ке сета окгепшћит па levu stranu i nagnutim nadole, onda se uvek vidi samo oznaka VI.

I pored navedenih razlika u mprethodnom tekstu za dva poslednja vodozmaka

· i razlika vidljivih ma slikama, biće kori-

mano obratiti pažnju ma sve te razlike u jednom uporednom pregledu:

1) Kod prvog se kruna malazi u ovalu, Rod drugog u krugu.

2) Prvi nema fabričkog znaka i oznaku vrste papira, a drugih ih ima.

3) Dimenzije kruna su različne, — kao što je napred mavedeno.

4) Ispod gornje obimne (krovme) linije krune kod prvog vodoznaka unutamje lučne linije. polaze iz uglova, gde se Ssutiču luci Mhrajnjih prozorastih površina, a kod drugo iz sredine likova unutarnjih

mju od 1 mm od obimne linije krune, pa se često u mju i slivaju, a kod drugog, na većoj razdaljini (oko 2,5 mm).

5) Prozoraste površine ma levoj i desnoj strani krume kod prvog vodoznaka su obično iste širine i Visine, a kod drugog spoljne su znamo manje od umnutarnjih i po širimi i po visini.

6) Trouglići u istom redu, s umutarnje strane onih pod 5), kod prvog vodoznaka su Visoki, kod drugog su niski, zdepasti.

") Spoljne vertikalne linije čeonog obruča su kod prvog vodoznaka skoro u produženju spoljnih limija prozorasfih Dpovršina izmad njih, a kod drugog ispadaju oko 1 mm s obe strane izvan gornjeg dela krune.

8) Donje, izvrmufe lučne linije kod prVog se izdvajaju od MKkrajnjih vertikalnih linija obruča, a kod drugog izdvajaju se od drugih unutranjih verfikalnih linija obruča.

9) Viseće tračice — lamčići s kukicom — polaze ikod prvog sa izvrnufe lučne linije, dalje od presečnih tačaka, duže su i lobično imaju jače Кшисе; код drugog se izdvajaju iz samih presečnih tačaka ili vrlo blizu njih, kraće su i sa manje zavrnutim Kulcicama.

Položaj krune, odm. 'rstića prema slikama maraka zavisi cd toga kako su фаbaci papira umetami u štamparsku mašinu; javljaju se četiri položaja, kao i kod prethodnog уодогхтака. Код оуог модотплака ima još više imteresaninosti zato što se i brojka VI javlja u četiri različita mpoložaja. Papir s ovim drugim vodoznakom umpotrebljavan je duže vreme i za više izdanja: kod franko maraka od septembra 1899 (M. ibr. 41u—52u), od 1 januara 1900 (М. Бг. 54—70), од 20. У. 1901 (M. br. 72) i od 10. XII. 1903 (M. br. 78), — prve sa slikom pisma, a ostale s turulom i Fr. Josifom; kod novinskih marala cd 1. Х 1898 (M. br. 53) i od 1900 g. (M. br. 71); kod ponto maraka) od 1. XI. 1903 (M. br. 1—9) i kod provizorne od 10. V. 1915 (M. br. 34).

(Nastaviće se)

STARA SRBIJA Kupujem marke, pisma i polutke. Retkosti i DpDisma plaćam daleko iznad kataloga.

Dr. Sava Petković

UwUrološka Klinika — Višegradska 26

prozorastih površina, a završavaju se, kod BEOGRAD prvog, u svom gornjem kraju, na udalje- m

10