Filatelista

Др Арсен Чубински.

Марке Балканског споразума из 1937 ГОД.

Др. Чубински написао је још пре окутпације Југославије, 1941 године, приказ марака „Мале Антанте“ и „Балканског споразума", које су биле издате 1937 године. |

Од тога је био отштампан један део у последњем предратном броју 4 „Југословенског филателисте", и то цео приказ марака „Мале Антанте' и један незна"тан део о маркама „Балканског споразума". Нештампани завршни део сада је пронађен, па мислимо да ће бити интересантан за југословенске филателисте, те га «сада објављујемо у целости, — како: про"нађени део у рукопису, тако и мали отпзштампани део из „Југословенског фила"телисте“. Марке Балканског споразума првог издања пуштене су у промет 29 октобра 1937 године и биле су у саобраћају до 30 априла 1938 године.

Ове марке издате су — на основу тач. 15 дела 11 пројекта нарочитог споразума између управа пошта и телекомуникација Грчке, Румуније, Турске и Југославије ради сарадње у служби пошта и телекомуникација, закљученог у Букуретшту 12. октобра 1936 — у вредности: 3 динара зелене боје и 4 динара плаве 60је, чија вредност преставља таксу обичног писма прве тежине и то марке од 3 динара са државама Балканског спо"разума и Мале Антанте, а марке од 4 динара у саобраћају с осталим иностран„твом. Марке имају на себи, према постигнутом споразуму земаља чланица, као заједничку основу грбове земаља чланица "епоразума и то тако, да је на маркама Југославије њен грб, као први, израђен у целости, а поред њега следују грбови осталих земаља по азбучном реду —Грчке, Румуније и Турске.

Марке носе на горњем делу назив „Југославија“ и то оне од 3 динара у ћи"рилици, а оне од 4% динара у латиници.

Марке су израђене у офсету.

Наклада износи 1 милион од 3 динара и пола милиона од 4 динара, од чега је, по истеку рока важења, комисиски спаљено 30.849 комада од 3 динара и 263 комада од % динара.

Слика марака је врло прецизно изрзЂена, те код овог издања нема никаквих ногрешака.

(Марке су израђене у Државној маркарници у Београду по цртежу Сретена Грујића, на обичном папиру. — Ур.)

Напротив, ове марке обилују у варијантама зупчања. Државна маркарница је из непознатих разлога нешто задоцнила с израдом ових марака и зато, да се не би одоцнило с испоруком, зупчање је рађено са свима расположивим машинама за линијско зупчање; па како су те машине имале разне степене зупчања, настале су марке са следећим комбинацијама зупчања:

109/4 11:/> 105/4 : 1941/> 121/»

Сва су горња зупчања нормална. Највећа је количина марака са три првопоменута зупчања, која су приближно подједнако ретка; наобичнија су ипак зупчања 1074:11//Љ код марке од 3 динара “ и 11/љ код марке од 4 динара, а најређа

код обе вредности

код обе вредности

11:»Љ код обе вредности :11/» само код 3 динара код обе вредности. .

- 11Љ код марке од 3 динара и 1074 код

марке од 4 динара, — док су остала два зупчања доста ретка.

Као типичне варијанте јављају се следеће комбинације зупчања:

1) Зупчање 11: : 1074 код марке од 3 динара, од које је до сада пронађен само један употребљен примерак; и

2) Мешовита зупчања:

Нормално зупчање 1094 пронађено је код марака од 4 динара 25 неупотребљених комада са накнадним зупчањем 1172 с десне стране; један неупотребљен примерак с накнадним зупчањем 11:/ десно и доле; 22 неупотребљена комада и један употребљен (жиг Старе Пазове) са накнадним зупчањем 1192 доле; 1 неупотребљен примерак с накнадним зупчањем 1'Љљ доле и лево и 1 неупотребљен примерак с накнадним зупчањем 11:/г лево (има ивицу арка са леве стране).

Нормално зупчање 1054 : 111: Нађено је 18 неупотребљених комада од 3 динара са накнадним зупчањем 11!/> rope; по 10 неупотребљених комада од 3 и од 4 динара са накнадним зупчањем 12:/ торе и један неупотребљен комад од 4 динара са накнадним зупчањем 1054 десно (има ивицу арка с десне стране, по чему се и разликује од горе поменуте на последњем месту марке; ове две марке без ивице арка не би се могле разликовати иако потичу од арака са разним нормалним зупчањем).

Сва горе означена машовита зупчања потичу од арака, код којих је ивична линија зупчања била померена или чак и сасвим изостала, па су ти арци, — да не