Filatelista

|

Прва награда за марке Србије у Италији

У последње време, српске поштанске марке све су више цењене и тражене, како у земљи, тако и у иностранству. Чак можда ван земље и нешто више. Разлог за ово вероватно је тај, што се у иностранству класичне марке више скупљају него у нас. А српске марке спадају у лепу и озбиљну класику.

До скоро је иностранство имало јаче и бројније збирке српских марака. МеЂутим, као да су се наши филателисти пренули, и сада са задовољством можемо констатовати да у земљи имамо велике и добро снабнедеве збирке. Колико су у иностранству тражене српске марке, најбоље се види по томе, што се на аукцијама великих филателистичких фирми, међу првима налазе српске марке (КОРИНФИЛА, ХАРМЕР, КЕЛЕР, МОРМАН и др:).

Међу нашим људима, који живе У иностранству, имамо неколико познатих сакупљача, чије су збирке српских марака запажене на великим међународним филателистичким изложбама. М. Рашић, који живи у Канади, за своју збирку добио је једну од првих награда на изложби у Торонту. Ту скоро је и Др. Н. Мирошевић из Милана ooo „Gran Premio аФ'опогте" за изложене марке кнежевине Србије. Др. Мирошевић има врло лепо уређене збирке српских и југословенских марака, у којима се налазе велике реткости. Он је и раније учествовао на многим изложбама у Италији и иностранству и постигао завидне успехе. У октобру 1957 н. одржавана је у Италији, У Салсомађоре-Терма, велика међународна филателистичка изложба.

Салсомађоре-Терме је чувено јодно лечилиште, једно од најпосећенијих у Италији. Располаже огромним хотелима, парковима и др. природним лепотама. Место се налази на прузи Милано—Болоња, а од Милана је удаљено једва сат и по вожње железницом. Ова близина условљава многобројну посету становнике Милана, важног културног и индустриског центра северне Италије.

Др. Мирошевић је у 8 витрина изложио извод из своје чувене збирке српских поштанских марака, и то само прве новинске са грбом, и издања с ликом кнеза Михаила Обреновића (1866—1869). Изложени материјал, укусно приказан, био је приказан краћим описима о годинама издања, начину израде и др., побудио је велики и оправдан интерес многобројних посетилаца. Изложбени жири у саставу: Др. Валнер (као претседник), Болафи, Кенали, Е. Диена, Фиеки, Олива, доделио је прву награду, — сребрни покал министра италијанске војске, Др. Мирошевићу. Његов успех значајан

16

је још и зато, што су на изложби учествовали многи чувени италијански и инострани излагачи. До сада су, без мало, на свим италијанским изложбама прве награде додељиване збиркама италијанских марака. Иако су и на изложби у Салсомађоре биле заступљене познате збирке марака старих италијанских државица, међу осталим и чувена збирка. Др. А. Риволта из Милана, жири је прекинуо традицију и, неочекивано и потпуно оправдано, прву награду доделио Др. Мирошевићу. Чињеница, да су у жирију били заступљени познати филателистички стручњаци (др. Валнер је претседник удружења филателистичких екеперата ЕТР-е), најбоље сведочи о томе, да је збирка Др. Мирошевића светске вредности.

Италијанска филателистичка и дневна штампа, у неколико чланака и извештаја, одала је видно признање Др. Мирошевићу. Излажући у иностранству, Др. Мирошевић се придружује онима, који се труде да наше марке у светској филателији добију оно место, које им, по њихевој реткости и вредности, припада. За-= то ми и посебно честитамо Др. Мирошевићу на постигнутом успеху.

С. Остојић umu ис

ИЗ УРЕДНИШТВА „ФИЛАТЕЛИСТЕ>

ПРОДАЈА СТАРИХ ГОДИШТА „ФИЛАТЕЛИСТЕ

Сва ранија годишта и распар бројеве закључно са 1955 годином продаје уредништво „Филателисте" с попустом од 50 процената од цена отштампаних на 2 страни корица сваког броја часописа.

Цене целих годишта:

за 1949 год. ( 4 броја) 90 динара за 1950 год. (12 бројева) 90 динара за 1951 год. (12 бројева) 160 динара за 1952 год. (12 бројева) 170 динара за 1953 год. (12 бројева) 120 динара за 1954 год. (12 бројева) 120 динара за 1955 год. (12 бројева) 125 динара за 1956 год. (12 бројева) 370 динара за 1957 год. (12 бројева) 360 динара

С поруџмбином слати истовремено и новац на адресу уредништва ,„Филателисте" — Војв. Драгомира бр. 25 или полагати на тек. рачун Уредништва „Филателисте“ код Комуналне банке у Београду 10-КБ-5-Ж-289.

За поруџбине до 150 динара додати и за поштарину 15 динара.

Не заборавите да на полеђини ставите зашта шаљете новац и своју тачну адресу .