Filatelista

уов гета — 8. V. 1945): franko marke br. 479—910, službene br. 130—177, ratna izdanja i sva okupaoioma izdanja za Vreme Drugog svetskog rata.

Centrala komisija #filatelije, „prema sarskom „Nachmichtenblatt”-u, sad je odobrila slobodan promet nekim izdamjima, — koja memaju direktive veze sa Hitlerovom propagandom, — među koje spadaju: „Stogodišnjica železnica u Nemačkoj”, „Rođendan Petra Rosegera”, a za ostale marke s Hitlerovim likom i za njegove specijalne marke ostaje zabrana i dalje u уа21051. SPOMEN КОУЕВТЕ „ОРПВЕЕПА JNA” U BGIPTU Da bi se očuvalo sećanje ma boravak

naših vojnika u odredu, koji se malazi na

demarkacionoj liniji u El Kuseimi u Egip-

tu, „Jugofilatelija” je izdala jednu spomen ikovertu. Crtež ma koverti prikazuje spomem značku, — rad alkad. slikara BoTisa Stanmojčića iz Beograda, — Која је па slici koverte izmenjena m toliko, što je dodata godina „1958”.

Kako je „Jugofilatelija” objavila, najveći deo koverata upotrebiće se za dopisivanje vojnika ,a mamja količina s potTĐunom mpoštanskom opremom sftaviće se na raspoloženje mašim i stranim filatelistima. Koverte će biti žigosane žigom vojne pDošte našeg odreda u Egiptu.

ПРЕТИЛАТНИЦИМА.

ОБНОВИТЕ ПРЕТПЛАТУ ЗА 1958 ГОДИНУ! — СВИМА ОНИМА, КОЈИ НЕ БУДУ ОБНОВИЛИ ПРЕТПЛАТУ БИЋЕ ОБУСТАВЉЕНО СЛАЊЕ ЧАСОПИСА!

EJ OJO A O =

U ZAVRŠNOJ fazi su pripreme za majveću filatelističku izložbu u 1958 godini u HBrumzellesu pod mazivom „,Belgica 1958”

Na prošlogodišnjem Kongresu ЕТР-е једпоglasno je usvojen zahtev Saveza filatelista Belgije da se odobri održavanje Svetske filatelističke izložbe u Bruxellesu u vremenu od 9 do 1I8 avgusta 1958 godine pod patronatom Svetske filatelističke federacije (FIP-e) i da se H isto vreme održi i uobičajeni godišnji Kongres FIP-e u Bruxelles-u.

S obzirom da je predlog delegata Belgije u FIP-i g. R. van der Auwera jednoglasno usvojen — belgijski savez filatelista se užurbano priprema da ova pretstojeća velika međuna–rodna filatelistička priredba u svakom pogledu uspe.

Kako saznajemo. prvi izložbeni katalog je u štampi i uskoro će biti razaslan svima filatelističkim savezima — članicama ЕТР-е; Као 1 pojedinim eminentnim filatelistima širom sveta.

Izložba „BELGICA 1958” će se održati na samom prostoru SVETSKE IZLOŽBE u posebno izgrađenom ogromnom paviljonu, koji će kako po izgledu, tako i po tehničkim rešenjima znatno otstupiti od stereotipnih izložbenih hala i paviliona u koima se do sada priređivale najveće filatelističke priredbe.

ВАОХЕЦ Е5

područja filatelije; — oko desetak primeraka

plavih i crvenih Mauriciusa, plavih MHavaja, najveće retkosti engleskih kolonija od Kojih najskuplja marka sveta — crvena od 1 d. Engl. Gvajane — te stotine i stotine najvećih retkosti od kojih svaki komad vredi hiljadama dolara; možemo unapred tvrditi da će ova izložba biti za svakog posetioca nezaboravljen doživljaj, jer se do sada nikad nije pružala prilika da se ma jednom mestu prikaže tako velik broj najvećih svetskih retkosti u filateliji. Za obezbeđenje svih tih najvećih retkosti svakako najveće priznanje pripada =. Уиш Balasse-u jednom od najpriznatijih stručnjaka za klasiku u Belgiji i vlasniku poznate aukcionarske firme — čiji renomirani stručni list „BALASSE MAGAZINE” spada u najpoznatije stručne ilstove u svetu, — jer je 2. Balasse svojim vanrednim zalaganjima uspeo da рлdobije vlasnike najvećih i najskupocenijih filatelističkih zbirki da na pretstojećoj svetskoj izložbi prikažu i one mnajskupocenije retkosti — koji iz dubokih trezora retko kad izlaze na svetlo dana.

Svi oni filatelisti iz Jugoslavije, koji žele da učestvuju svojim zbirkama па ovoj izložbi, dužni su svoje izloške dovršiti najkasnije do 15 juna 1958 godine. Uslove izlaganja, prethodne prijave i ostala uputstva zainteresovani filatelisti moći će dobiti neposredno kod Saveza

Na pretstojećoj svetskoj izložbi „Belgica filatelista Jugoslavije u Beogradu (Poštanski 1958” biće izložene najveće retkosti iz svih fah: 702). —