Filatelista

40-GODIŠNJICA PRVOG DRŽAVNOG IZDANJA MARAKA ZA VAZDUŠNU POŠTU

20 maja 1957 mapunilo se 40 godina, od kako je Italija izdala prvu marku iza vazdušnu pošiu u svetu. Ta je marka bila upotrebljena za probni let na limiji TuTin—Rim. — Ona je bila izrađena cd reдоупе тпагке za ekspresmu poštu od 25

99 maja 1917 i Rim-—–Turim od 27 maja 1917. — Za žigosanje aerograma i specijalnih dopisnica upotrebljavani su specijalni Žigovi (sl. 1 i 2).

Iste godine 27 juna izdala je Italija još: jednu marku za hidroavionskmu poštu na liniji Napulj—Palermo. — Za izradu OVCE marke bila je upotrebljena neizdata marka za ekspresnu poštu od 40 čemtezima:

čentezima. oblika položenog „pravougaonika, sa slikom fiadašnjeg kralja Viktora Emanuela, sa dodatim mpretiskom u crnoj boji „ESPERIMENTO POSTA AERA / MAGGIO 1917 / TORINO—ROMA—ROMA— TORINO”. — Ove marke su prodaмапе samo u Turinu i u Rimu, a upoTrebljavane su za letove Turin—Rim od

svetlo-ljubičaste boje, sa istom slikom kace kod prethodne, sa crnim pretiskom u tri reda „IDROVOLANTE / NAPOLI — PALERMO—NAPOTI / 25 СЕМТ. 25". — Ova je marka bila prodavana u Rimu, Palermu i Napolju, a upotrebljavana za letove: Napulj—Palermo od 28 juna 1917 i Palermo—Napulj od 28/29 јипа 1917.

5ТАРМЕ ЕЉАТЕМЛУТСКЕ ЕОВЕЈКЕ | U DNEVNIM LISTOVIMA

U jugoslovenskim vodećim dnevnim listovima u toku 1957 godine nalazimo stalne filatelističke rubrike:

U „Borbi” svake srede, većinom izveštaji o novim izdanjima maših i stranih maraka i koverata „Prvog dana”; piše I. Sojat.

U „Politici? svake subote, na prvom mestu izveštaji o našim izdanjima (mar– kama, dopisnicama i žigovima), a zatim o izdamjima stranih maraka; piše D. Tubinović. U „Narodnom listu” u Zagrebu izlaze opširna obaveštenja o markama naših i stranih izdanja i o drugim pojavama u filateliji; piše Dr. Vuk Simić-Valkamović.

U „Magyar Szo” (Mađarska reč) u Novom Sadu stalna rubrika od 1953 godine s aktuelnim člancima i vestima iz filatelističkog života, svakog utorka; rubriku vodi M. Verner.

U „Novoj Makedoniji” u Skoplju objavljuje Prof. Stojan Hristov jedanput nedeljno izveštaje iz filatelije.

„PILATRBI,IJA”, glasilo F. S. Hrvatske sv.

11 i 12 za 1957 godinu.

U broju 11 za novembar 1957 objavljeni su ovi članci: „Četmajest godina” (posvećen 14-togodišnjici Oslobođenja), „Olktobar” (posvećem 40 godišnjici Oktobarske revolucije), „Samo sistematski rad osvaja nove filateliste” od J. Maftoša, „Organizacija U. N. i njezine marke” od J. Lukači-

_ća. Šta je filatelistički album?” od D. Te-

odorovića.

21