Filatelista

STOGODIŠNJICA RUMUNSKE POŠTANSKE MARKEB

Rumunski filatelisti proslaviće ove godine, od 15 do 30 novembra, stogodišnjicu prve rumunske poštanske marke. |

Prve rumunske marke ugledale su svet u julu 1858 godine. To su bile marke tadašnje kmeževine Moldavije, koja je u to vreme bila vazalna pokrajina otomanskog

. carstva. Ona se 1859 godine ujedinila s

kneževinom Vlaškom, pa su od 1861 godine zajedničko ime Rumaimija.

Prve pošte u Moldaviji bile su ustanovljene 1852 godine, U to vreme ikorespondiranje s inostramstvom vršeno je preko stranih mošta, koje su, Do ugovorima s Turskom, bile otvarane po Moldaviji i Vlaškoj (austriske, ruske, francuske, grčke. emgleske). Moldavske pošte vršile su poštamsku službu samo u granicama Кпеževine., у

Тако уахајпа kneževina, Moldavija је imala izvesnu samostamost, i kao takva, опа је офуогЏа svoje pošte, pa izdala i svoje poštamske marke.

To prvo izdanje sastojalo se iz 4 marke — od 27, 54, 81 i 108 par. — sa crtežom vclovske glave sa mpetokrakom zvezdom iznad nje, a ispod nje sa mpoštamskim rogom, u čijoj su sredini ozmake vredmosti. U krugu oko glave je mnalhpis PORTO SKRISORI u ćirilici, a sve je okruženo jednim krugom u vidu poštanskog žiga.

Marke su izrađene vrlo škromno, sa

crnim ili plavim :tiskom ma papiru raznih

boja. One danas mprestavljaju prave ret-

'kosti i smatraju se kao jedne od najskup-

ljih evropskih mpoštamskih maraka.

Za proslavu stogodišnjice svojih prvih maraka rumumski filatelisti pripremaju veliku međunarodmu izložbu u Bukureštu, u palati glavne mošte.

Na izložbi će se videti, na prvom mestu, prve poštamske mamke i mpredfilatelistička pisma, Ovaj odeljak jzložbe biće najinteresaniniji, jer će na mjemu biti izložena najstarija izdanja maraka ne samo Rumunije, već i ostalih evropskih poštanskih uprava. — Sem toga biće izložene i zbirke oustalih izdamja, movotisci, mrobni otisci, specijalni — mprigodmi žigovi, filatelistička literatura i druge filatel. pofrepštine. | !

Neće biti primane za izložbu fašistička i profašistička izdamja, kao i zbirke s mehaničkim frankiranjem.

Za izložbu će biti, izdata serija prigodnih maraka i jedan blok, a 'Uuipoitrebljavaće se prigodni žigovi.

Priređivački odbor je izdao prvu izložbenu brošuru „EXPOZITIE, PILATELICA INTPE;RNATIONATNLA” sa izložbenim pravilima — na met jezika: : с

Na ovu izložbu pozvani su i jugoslovenski filatelisti.

A.

715-GODIŠNJICA NALEPNICA ZA PEEPORUČENA PISMA |

Današnji obrazac .R — nalepnica uveden Je prema odluci Svethskog poštanskog saveza, donetoj u Parizu krajem 1882 godine, a prve nalepnice za preporučene pošiljke uvedene su u upotrebu početkom 1883 sodine i to najpre ı Nemačkoj i Francuskoj (Iz „Filatelije” br, 5/58).

ZA VII OLIMPIJADU

Itauijanski nacionalmi olimm/iski komitet obaveštava, da je za XVII olimmpijadu, која će se održati u Rimu od 25 avgusta do 11 septembra 1960, organizacioni komitet: osnovao „Eilatelistički biro”, kome će biti zadatak propagamda sabiranja vrednosnjica i dr. specijamo iz sektora olimpiskih spontova.:Oni Moji žele da dobiju obaveštenja o materijalu izdatom рге + zs vreme održavanja ufakmica u vezi s njima, mole se da saopšte svoje adrese komitetu (Comitsto: olimpićo mnazionale italiano. — Ufficio assistenza filatelisti. Roma, Via Crescencio 14), pa će dobijati lisbu raspoloživog matferijala i obavešteпја o načinu kako će se do njega doći.

“PRVI MAŠINSKI PROPAGANDNI ŽIG

ZA XII OLIMIPIJAĐU

Prvih dann januara kod poštanskog ureda C. O. N. TI. (Roma, EForo Ttalico) UpOtrebljenm je prvi propagandni mašimislci 8 olimmpiskih igara-m Rimu, Legenda na Žigu je: (petokraka zvezda) / (olimmiski prsten) / CONT / GIOCHI DELLA / XVII OLIMPTADE / ROMA — 95 AGOSTO 11 ЗЕТТЕМВНЕ 1960.

SPECAJALNA IZDANJA MARAKA ZA IZLOŽBU U BRISLU

Povodom. Svetske izložbe u Bvrislu do sada su izdale specijalna izdanja maraka poštansike uprave u ovim zemljama: Belgija, SAD, Maroko, Iran, Francuska, Va-

130