Filatelista

ZAGRMNB. — 4. VII. 1958.

Rešenjem Gen. direkcije PIT Br. 0O94907 od iG, VI. 1958 odobrena je izrada i upotreba prigodnog poštanskog žiga 5 nepokreklmim datumom ma pošti Zagreb 1, povodom održavanja Hilatelističke izložbe „Poštara”, u spomen 15 godišnjice borbe na Sutjesci. ~

Žig je izrađen prema crtežu Dr, Gavranića. U jedmokružnom okviru mprikazana je „karakterističan momemat V neprijaieliske ofanzive tj. spuštanje i uzdizamje naše hrabre. Narodno-oslobodilačke vojske preko Sutjeske” — traka u obliku rimskog „V”, koja ima dvostruko značenje: i V ofamzivu i V (= vwictoria = pobeda); na " njoj je natpis „U SPOMEN SUTJESKE”; između krakova trake je milueta terena bojišta, iza koga se rađa sumce slobode; pored donjeg dela kružnog okvira је natpis „I. IZLOŽBA ME. D. POŠTAR”. Tspod Mružnog okvira, u izvijenim tračiсата је ime mesta i dauvuum.

KARLOVAC. — 4. VII. 1958

Rešenjem Gen. direkcije PTT Br. 096994 cd 4, VI. 1958 odobrena je izrada i upotreba prigodnog poštanskog žiga s ne'pokretmim datumom na pošti u Karlovcu povodom filatelističke izložbe ma dan 4 iula 1958, koju priređuje Karlovačko filatelističko društvo povodom svoje 40 go«псе. Žig je okrugao, prečnika 35 mm, bez okvira. U sredini žiga crtež grada. Tekst u krugu: iznad crteža u 2 reda „FILATETJSTIČKA IZLOŽBA” u spoljnom krugu, a u unutrašnjem, drugom redu, silnijim slovima „U ČAST 40 GODIŠNJICE FILATETLJISTIČKOG DRUŠTVA”; ispod crteža u pravom redu je datum, a ispod njega, u Eružnom luku „KARLOVAC”.

SKOFJA LOKA. — "—13. VII. 1958

Rešenjem Gen, direkcije PTT br. O97368 od 4, VI. 1958 odobrema je izrada i upotreba mprigodnog žiga s pokretnim datumom ma pošti Škofja Loka 'роуодога proslave 15 godišnjice Prešemove brigade.

Oblik žiga položeni pravougaonik sa crfežom puške na lovorovoj grančici s leve strane. Tekst na žigu u pet horizonaftnih redova: „15 LET / PREŠERNOVE / BRIGADE / (datum) / ŠKOFJA LOKA”, a ispod teksta mpetokraka zvezda s ulkrštenim srpom i čekićem.

NOVI SAD. — 4—7. VII. 1958

Povodom održavamja XVII jugoslovemskog kongresa esperanftista od 4 do 7 jula u N. Sadu odobrila je Gen. direkcija PTT rešenjem br. 964 od 9. V. 1958 izradu i upotrebu mprigodmog žiga s pokretnim datumom. ;

Žig pretstavlja grb Novog Sada u okviти oblika štita « natpisom u esperantu

SO”, datumom i imenom mesta. Tspod „JUGOSLAVIA ЕЗРЕКАМТО КОМОНЕ-

пала им ак

пета

ићи

okvira broj „ЖУШ" sa lovorovim gramčicama s obe strame.

ZAGREB. — 16. VII. 1958

Rešenjem Gen, direkcije PTT рт. 097910 od 16. VI. 1958 odobrena je izrada i upotreba mprigodmog žiga s pokretnim dafumom na pošti Zagreb 1 povodom održavanja VI Копртега Međunarodne unije studenata weterine.

Žig je okrugao sa slikom značke s leve strane u okviru; od nje se produžuje natpis u Rkrugu „MEĐUNARODNE UNIJE STUDENATA VETBERINB”: u dnu se okvir završava kružnim lukom. U sredini je natpis u dva reda „VI / KONGRES”, iznad mjega u luku skraćenica „IVSU”, a ispod njega ime mesta i datum.

ТЈЕМТЕТЕ — КОСА. — 1—6. УП 1958 Rešenjem Сеп, Фгексје РТТ ђе. 097863 od 12. VI. 1958 odobrena je izrada i

upotreba prigodnog žiga & pokretnim datumom, u 5 mprimeraka, na privremenim

poštama u Tjjentištu, povodom proslave 15 godišnjice borbe na Sutjesci.

Žig je okrugao, s unutarnjim kružnim okvirom mpresečenim, pri dnu, mostićem za datum. U kružnoj površini je slika lanca Sutjeske. Oko kruga je ·'prigodmi пар ,15 СОРШМА-ВОЕВЕ-МА-5ОТЈЕ8С1 / ТЈЕМТУТЕ—КОСА".

135