Filatelista

9000 slika. Cena mu je 1950 fr. (uključivo poštarinu). — Narudžbe Код izdavača: Jeam Silombra. 11 Rue Province. Paris IX. Егатсе, _ i TAKSENE MARKE KRALJEVINE SRBIJE SA RONTROLNIM MONOGRAMOM „RSR” Ovaj člamak, objavljien u našem časopisu br. 5—6/57, pisac člamka drug Dim.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA „BRNO 1958”

Od 6. do 21. septembra ove godine su održali filatelisti Čehoslovačke ovogodišnju veliku filaftelističku izložbu 1958” u Бога Podebrad u Brnu. Skoro 600 eksponata je bilo vamredmo Uulcusno smešteno u 10 velikih dvorana pomenutog Doma. koji je za ovu рашки јробрипо restauriram.

Izložba je priređena pod pokrovitelj- ·

stvom Ministra veza ČSR dr Aloisa Neumana, a na istoj pored filatelista iz ČSR učestvovao je velik broj izlagača iz ollolnih zemalja, maročito Jugoslavije (18 izloгака), Nemačke Demokratske Republike, Poljske, Mađarske — a bili su prisutni i pretstavnici filatelista iz SSSR, Rumunije, Austrije, Zap. Nemačke, Holandije i FTP-e.

Jugoslovenski filatelisti postigli su sleдесе павтаде: Dr Spasoje Kaćanski (SPS), Stevan Zorad (SPS), dr Nikola 'Krujić (SFS), Vladimir Mojsović (SFS), Pavle Ivamčević (SFS) druge magrade u vidu srebrne medalje; Krelius Zvonimir (FSH), Jamićijević Dimitrije (SPS), Terek Marta (SFS), Ostojić Siniša (SFS) i prof. Laszl6 Ernest (SFS) treće magrade u vidu ibromčame medalje, Časopis „PFilatelista” orgam SFS, kao i Priručnici Pilatelističkog Saveza Hrvatske („Priručnik maraka jugoslovemskih zemalja”) i časopis „ Filatelija” — organ FSH — dobili su diplome na velike srebrne medalje, što je bila maksimalna nagrada za literaturu. Organ FZS „Nova Filatelija” postigla je diplomu па srebrnu medalju. Osim toga tri izloška iz Jugoslavije: dr Branislav Novaković, Šarčević Nada (oml.) i Šarčević Petar (oml.) svi iz SFS dobili su posebne diplome za izložeme zbirke.

Pored nabrojenih magrada u росавпој grupi je img. Mirko Verner postigao prvu nagradu — veliku zlatnu medalju i počaeni poklon Saveza filatelista Čehoslovačke.

„Brno

Sopajić objavio je i na francuskom jeziku.

u „Relations et Amitićs”, koji izlazi u

Belgiji.

„PILATEBLIR”, časopis čehoslovačkih fi--

latelista, u broju 12 od 28. VI. 1958 obja-

vio je prikaz novog Kataloga jugosloven="

skih zemalja za 1958 godimu, кој! је izdala

| „Jugofilatelija” — Beograd.

. Posebne poklone su još postigle zbirke dr Grujić Nikole, Krelius Zvonimira i prof. 1.45210 Ernesta.

Svaki izlagač je dobio vanredno ukusno opremijenmu diplomu uz nagrađu, kao i spomen iveščić sa serijom i blokom izložbenih maraka, ukusno redđigovam opširam izložbemi katalog i oceme žiria u posebno coištampamonr delu.

Izložbu je posetio pretsednik FIP-e Б. Taicien Вегфћејојћ.

Za vreme izložbe Savez filatelista ČSR je organizovao kolektivni izlet a Macochu,

Svitavu, Hradec Kralove, Pardubice i osta=-

Je veće filatelističke centre ČSR., koji leže na putu između Brna i Praga, a dva dana su inostrani gosti boravili u Pragu.

U svim uspulnim mestima su goste očekivali domaći filatelisti, ma vanredno svečanim prijemima i zakuskama.

Izložbu u Brnu posetilo je preko 45.000 posetilaca, što jasno govori o stepenu razvoja čehoslovačke filatelije. U Pragu su inostrani gosti posetili. „PFučikOV paviljon” u Mojem će se 1962 godine održati Svetska filatelistička izložba ma prostoru od preko 10.000 m” odnosno u preko 6.000 izložbenih ramova. Ovo će biti najveća fi1atelistička izložba, koja se u Evropi ikada održala.

IZLOŽBA „DAN POŠTANSKE MARKE” U BUDIMPBŠTI

Od 924 okfobra do 2 novembra su filatelisti Mađarske orgamizovali svoju veliku smotru maraka međunarodnog karaktera, na kojoj su osim mađarskih filatelista iz-

žili svoje zbirke 18 filatelista iz Jugosla--

vije i desetak zbirke iz Austrije, Izložba je održama u centralmoj zgradi Narodme

Banke Mađarske i bila je veoma dobro.

posećena. Za ovu zgodu je mađarska троšta emitovala triptik maraka, kao i DĐO-

sebnu marku za nedeljnu pošte {dopisi--

vanja). —

are aaa

137