Filatelista

»

који је организовао Савез ликовних уметника. Првог дана овог скупа био је употребљаван на пошти у Ваљеву пригодан жиг по идејном нацрту сликара Љубомира Поповића, а по одобрењу Заједнице ЈПТТ Бр. 13.0711 од 28. 1Х. 1961.

СЛОВЕЊ ГРАДЕЦ. — 1. Х. 1961

У оквиру опште прославе 20-тодишњице с" народног устанка у Словењ Градцу је 1 октобра откривен споменик на гробници палих бораца народноослободилачког рата. Тога дана у та-

мошњој пошти био је у употреби притодан жиг по одобрењу Заједнице ЈИТТ Бр. 13.805/1 од 28. 1Х. 1961.

ЗРЕЊАНИН. — 21 — 29. Х. 1961

Заједница ЈПТТ одобрила је решењем Бр. 11.958/1 од 11. ТХ. 1961 употребу два пригодна жига с покретним датумима на поштама у Зрењанину за време изложбе привредног и спортског развоја Зрењанинског среза, у оквиру прославе 20-тодишњице народног устанка у Северном Банату.

ПРИГОДНЕ КОВЕРТЕ

МУЗИЧКИ БИЕНАЛ У ЗАГРЕБУ

·" Под називом „Музички биенал Загреб" приредио је Савез музичких удружења Хрватске први међународни фестивал савремене музике у Загребу.

Поштански музеј у Запребу, у сарадњи са Ф. Д. „Поштар" и са запребачким филателистима музичке тематике при-

редио је за време фестивала, од 17 до 23. маја у пошти Загреб 1 изложбу „Музика и музичари на маркама". — Ф. Д. „Поштар“ издало је том приликом илустровану спомен коверту (6р. 29) са сликом виолинског кључа, увећаног мотива пригодног жига употребљеног том приликом на пошти Загреб 1.

250-ГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА РУЂЕРА БОШКОВИЋА

Пре 250 година, 18. маја 1711, рођен је у Дубровнику један од највећих умова Европе ХУПТ века, Руђер Бошковић, највећи научник и мислилац из нашег народа.

Ловодом прославе 250-годишњице његовог рођења Фиџател. савез Хрватске,

који приказује Бошковићев споменик, рад И. Мештровића. Цртеж коверте је обргдио Др. Ш. Гавранић.

ДАН МЛАДОСТИ У СЕНТИ

Вредпа подружница у Сенти издала је за 25 мај „Дан младости — Дан пролећа — Дан цвећа“ спомен допи-

сницу са цртежом лале и са пригодним текстом у троугаоном оквиру у црвеној

у жељи да придонесе свој прилог овом боји. — Марке на овим картама понизначајном културном јубилеју, издао је с штаване су специјалним пригодним спомен коверту са стиковним мотивом, жигом.

—ı—,—

184