Filatelista

x # ПРОСЛАВА 20-ГОДИШЊИЦЕ ЈУСТАНКА У СИСКУ .

Поводом ове прославе 22. јуна била је у Сиску приређена и филат. излоба. З3г ту прилику издао је Филателистички савез Хрватеке пригодну коверту саз лепим пригодним цртежом. За ту прилику одобрила је Заједнице ЈШРТ употребу пригодног жига са њртежом старе сисачсе тврђаве, који је израдио Др. П. Гавранић.

ПРОСЛАВА 20-ГОДИШЊИЦЕ НАРОДНОГ УСТАНКА. У ЈУГОСЛАВИЈИ

Поводом ове прославе пуштена је у продају на дан 1. јула пригодна коварта издања Заједнице ЈИТТ (бр. 20) уз серију пригодних марака издатих за ту прилику. На њој је приказан мотив из НОБ по рељефу са споменика на Иришком венцу, раду вајара Сретена Стојановића. ИЗЛОЖБА У СЕНТИ

У част прославе 20-тодишњице Народног устанка у Југославији приређена је у Сенти изложба литературе и докумената народне револуције. — За ту прилику издата је тамо једна скромна дописница са јубиларним годинама и са петокраком звездом између њих. Марка на њој је жигосана пригодним жигом са петокраком звездом.

А,

12-та ВЕЛИКА НАГРАДА ЈАДРАНА

У споразуму са Ауто-мото савезом Хр-

ватске, — приређивачем овогодишњих међународних мотоциклистичких и аутомобилских трка „12. велика награда Јадрана", које су одржане 9. јула 1961. на кружној стази дужине 6 километара, недалеко од Ријеке, — издало је Ф. Д. „Поштар“ илустровану спомен коверту бр. 30 по нацрту Фр. Ивканеца, члана ФСХ, који својом симболиком указује на ову значајну међународну спортску приредбу. За жигосање марака на њој употребљаван је на пошти у Опатији пригодан жиг са сликом аутомобила у средини жига.

САЈАМ У ЛЕСКОВЦУ

· Од 15. до 23. јула био је у Лесковцу приређен ТХ међународни сајам текстила и текстилних машина. За ту прилику била је издата притодна коверта са цртежом сајамског. павиљона и сајамскот амблема. Био је у употреби и пригодан жиг као и на прошлом сајму.

ПРОСЛАВА 20-ГОДИШЊИЦЕ РЕВОЛУЦИЈЕ У ЉУБЉАНИ

За прославу ове 20-тодишњице издало је Филател, друштво ПТТ Словеније у Љубљани пригодну коверпу (Op. 28), на којој је слика одговарајућа цртежу

145