Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА ==

9 -10

ОРГАН САВЕБА. ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ —

Година ХИ: 1Х - Х 1961

БВОГРАД

СРПСКЕ ДОПИСНЕ | КАРТЕ

| (Наставак са стр. 100)

ИЗДАЊА. 1911

Кал су 191 године издате франко · мерке са сликом краља Петра (с ка= пом), у исто време издате су и дописне карте: отворене од 5 пара за унутрашњу службу и од 10 пара за саобраћај с иностранством, као и затворене дописне карте од 10 пара. Све три врсте дописних карата имају вредносне ознаке са сликом кргља Петра с. капом, истом као и на Ратова рату лим вредностима марака.

Отворене дописне карте од 5 пара за

унутрашњи саобраћај имају исти распоред текста и адресних линија као штто су биле и на истој вредности претходног издања. Од ових се разликују не само по измењеној вредносној ознаци, већ и по боји вредносне ознаке, текста и адресних линија, која је сада затвореније-зелена (у разним тоновима), док је код прошлог издања била светло-зелена. И формат је нешто мањи него раније. Шрви ред натписа и трећа адресна линија подвучене су пуним, дебљим цртама. Напомена у дну карте с леве стране је дужине 23 мм, са устравним антиква словима „Само за адресу" са или без завршне тачке, Растојање од доње стране вредносне ознаке до прве адресне линије 672 мм, до дебеле црте у трећој адресној ли-

"списа.

Ги 1915. ГОДИНЕ

нији 32)» мм; између другог реда наттж' доње стране вредносне ознаке 13 мм — Картон је мутно-жућкасте боје. i

Код ових карата постоји и 1 штампање са напоменом у курсивним словима. Све остало је исто као и код оних са усправним "словима у напомени. И код овог штампања јављају се напоме· не са и без завршне тачке и са окрњеним „С“ ес горње стране. Картон је бео или смеђаст.

Отворене дописне карте од 10: тара, за међународни саобраћај имају исти текст и распоред као код претходног издања из 1905 године. Боја вредносне ознаке, текста и адресних линија карминаста. Натписи у три реда као раније. Напомене у курсивним словима сит-' нијим, са завршном тачком, дужине 17/» мм, Трећа адресна тачкаста лини-' ја подвучена пуном пртом, дебљом него код карата од 5 пара, удаљена од доње стране вредносне ознаке 36» мм.

Од ових карата постоје два штампања: Прво штампање са трећим редом натписа дугим 79:/» MM. |

Друго штампање с трећим натписа дугим 86 мм.

Затворене дописне карте од 10 пара с вредносном ознаком са сликом краља Петра с капом, с натписом у два реда ЗАТВОРЕНА / ДОПИСНА КАРТА» у антиква словима; са двема дужим и једном- краћом тачкастом адресном линијом, пред којом је слово „у". С леве стране, испред адресних линија је напомена у курсивним словима „Отвара се окидањем избушеног оквира". На задњој страни је напомена у 3 реда у курсиву „Кад се ове затворене дописне карте шаљу у иностранство / ваља, уз утиснуту марку, прилешити још и марку / која недостаје". Сва је штампа у карминастој боји на папиру (картону)

редом

129