Filatelista

РУТАПЈА

PET PITANJA CITALACA

1.Kada je i gde održana prva filate listička izložha Saveza filatelista Jugoslavije? O.Kakvi su uslovi za učešće na ino= stranim filatelističkim izložbama maraka,odnosno preko koga se obezbedjuju de vize za isplatu troškova?

3.koliko ima filatelista u Jugoslaviji? 4.Kakvi su to novi pravci u filateliji, o kojima se kod nas u zadnje Vreme govori i piše?

5.ko je nosioc zlatne značke Saveza filatelista Jugoslavije?

| [0DGOVORI

NA RANIJE POSTAVLJENA PITANJA

1.Savez filatelista Jugoslavije os= novan je 15 juna 1951.godine u Zagrebu, Medjutim osnivanju Saveza prethodilo je nekoliko sastanaka inicijativnog odbora koji je pripremao skupštinu i to:

-–Prva sednica odbora održana je u Beogradu 9,.XI 1950. godine u ministar stvu pošta.

-Druga sednica održana je 29,XI 950 u Sarajevu gde se razgovaralo o Buducim Pravilima Saveza,kako bi se Savez fila= telista Jugoslavije osnovao na bazi rav nopravnosti«•

-Treći sastanak inicijativnog odbora odpžan je pri ministarstvu pošta u Beogradu 26 marta 1951. godine, gde se po=novo diskutovalo o Pravilima Saveza•

-Cetvrti sastanak održan je pre zasedanja skupštine 15 juna 1951.godine u Zagrebu a zatim osnivačka skupština.

Ustanovijen je princip da je SavezZ filatelista Jugoslavije Savez saveza, u kome su učlanjeni savezi republika a ne pojedinci, Savezi republika su ravnopra vni u izboru delegata za skupštinu i sva ki Savez daje po 10 delegata, bez obzira na broj članova Saveza.Svaki republički Savez je na ovaj način obezbedjen od bi lo kakvog nadglasavanja manjine člano=va saveza.

Autorima Pravila bilo je jasno daće finansiska sredstva saveza biti mala pa je predvidjeno da na skupštini jedan de legat može glasati sa 1O glasova ako ra spolaže sa 10 punomoćja svoga Saveza,ko ja su namenjena za 1O delegata,

Ovaj princip ravnopravnosti u izbo ru delegata za SkupSstinu,pojedini Savezi, koji su sada brojčano veći zapostavljaju i traže da se predje na proporci onalni izbor delegata,tj prema broju čla nova,tako da se gubi ravnopravnost слаnova Saveza filatelista Јировјаујје,јег

se radi o Savezu saveza а ne članova•

2.5avez filatelista Srbije osnovan je 22 avgusta 1948.godine» Pošto je Sa= vez filatelista Jugoslavije Savez saveza, to je i Savez filatelista Srbije žlan Sa veza filatelista Jugoslavije U svojim Pravilima /Filatelista broj 3=4 ove godi ne/ Savez filatelista Srbije predvideo je i svoje obaveze prema Savezu filatelista Jugoslavije•

S.PARTIZANSKA POSTA stara je koliko i prvi partizanski odredi Jugoslnavije• Ne priznajući vlast kvislinga i okupatora i njihove institucije,partizanski odredi i narodno oslobodilačka vojska osnivali su narodno oslobodilačke odbore a oni ostale ustanove pa i pošte,Marke za pisma i drugu poštu nisu se upotrebljavale,već samo žigovi koji su i do danas sačuvani,sa kovertima i adresama, O pokušaju izrade prve marke i partizanskoj pošti pišu katailo zi "Jugofilatelije".

4,100 GODINA NAŠE MARKE proslavi ce se 1966 godine,jer je 1866 godine izašla prva nacionalna marka u izdanju poste tadašnje kneževine Srbije.

Peta godišnja skupština Saveza filate lista Jugoslavije,koja je održana 1957 go dine u Skoplju, odlučila je da Savez fila telista Jugoslavije organizuje i rukovodi proslavom 100 godina prve nacionalne mar= kes

Od FIP je zatražena i dobivena saglasnost koja je do sada 7 puta obnovljena i potvrdjena za ovu izložbu.Izložba bi nosi la naziv "Jugoslavija 66".

5.FILATELISTIČKA AKADEMIJA . Sa kupljači religioznih motiva,bolje rečeno predstavnici katoličke crkve,osnovali su svoju sopstvenu filatelističku organizaci ju pod nazivom "Svetski Savez Svetog Gabri ela".To je ustvari početak radjanja KONSTRUKTIVNE, FILATELIJE,jer je ova organizacija poslužila kao uzor opatu teologu Bra unu za osnivanje "Medjunarodnog filatelis tičkog Saveza konstruktivne filatelije FI PCO.

"Svetski Savez Svetog Gabrijela"osnovao je svoju filatelističku akademiju

pod nazivom:"ACADEMIA PHILATTELISTI CA SANEETI GABRIELIS ARCHANGELI" -Filatelistička akademija Arhangela Gabriela.

Za prvog počasnog: predsednika ·ove aka demije izabran je arhiepiskop iz Njujorka KARDINAL SPELMAN, koji se istakao за зуоjim značajnim zbirkama konstruktivne fila telije religiozno-hrišćanskih motiva.

Osnovni zadatak Filatelističke akademije Sv„.Gabriela je da unapredi konstruktivnu filateliju hrišćanskih motiva, te da odlikuje one koji se u tome istaknu kao i pojedine poštanske uprave, koje se u toku godine istaknu u emitovanju hrišća nskih motiva. .

POŠALJITE TREBOVANJE ZA FILATELISTU ZA ČLANOVE OMLADINCE,KOJI ĆE SE DAVATI PO SNIŽENOJ CENI,GDE JE NAPLA-

ĆEN SAMO MATERIJAL ZA ŠTAMPANJE.