Filatelista

U saradnji sa redakcijom 13-. sta "KEKBEC" i nagtavnicima ognov –

nih škola,Uprava Saveza filatelista

Srbije,organizovala je 23 aprila sa stanak predsednika Saveza filatelis ta Jugoslavije Dr,.Ivana Ribara ga preko 80 mladih saradnika "Kekeca", učenika iz 8 osnovnih škola u Beo = gradu.

U pratnji ratnih drugova pod= sekretara u Izvršnom veću Srbije irg Zive Djrodjevića,predsednika Saveza filatelista Srbije i generala Bra=

Ribara,posetio je ređakciju "Kekea" i okupljenim đečacima i devojčicama pričao kako su njegovi sinovi skup= ljali marke i kako su dovodili u sklad školu i filateliju,pa je nags= tavio.

Lola i Jurica su još pre polag ka u osnovnu školu imali velike zbi rke maraka.Oni su već tađa čitali i razumevali pod lupom to ogromno ša= renilo boja.Prvo su skupljali naše a kasnije i strane marke.Kada im je učiteljica u školi govorila o Egip= tu,Grčkoj i drugim zemljama oni su preko maraka već poznavali istoriju itih zemaija i nije im bilo teško da „shvate njeno izlaganje.Njihovi altbu

Јебоћћ РТ 1 #07 -

mi maraka bile su čitave knjige=en

ne Barjaktarevića podpretsednžm SPS. otac Narodnih heroja Lole i Jurice

cikhopedije sveta.Preko njih su po znavali sve zemlje,veće геке,тефто pole sveta i široke bulevare veli-= kih gradova.Njihovi albumi шагака bili su njihovi pasoši za sve zemlje sveta.

Filatelija je dala podstreka Loli da uči strane jezike.Prvo ste čeno znanje koristio je u komespo= denciji kod razmene maraka,pa, je tako dobio nove prijatelje sa svih kontinenata sveta.

Jurica je bio dobar crtač 5: пјева su marke interegovale kao «35 ta umetnička i grafička ostmarenja. On je crtao motive za marke.Na iz= ložbi u današnjoj gimnaziji "Braća Ribar" u Beogradu,njegovi crteži su bili zapaženi i nagradjeni.Veom do bro mu je uspeo crtež Dšokleciano= ve pakate.Mnogo je voleo boje Jad= rana i zamislio je na njegovim Dba lama čitave serije maraka.

Lola i Jurica misu sakuplja= li marke radi toga đa bi ih gsmmo imali.Za nddh je marka predstavlja la svet stvarnosti u koji su siste matski prodirali ва шпоко truđa.Lo| la je naučio špangki,ruski,francus ki i engleski a zbog maraka naučio | je i taj medjunarodni - esperanto