Filatelista

Н

Prvi broj FILATELISTEB or= gana Saveza filatelista Srbije štam pan je sepbembra 1949.godine maja 1965.izašao 94 puta u tiražu od preko 220.000 primeraka.Skoro je пе moguće naći broj FILATELISTH gde se bar sa nekoliko reči nije dao osvrtu na rađ sa omladinom na polju filate lije,uspehu koji postiže,povezano sti nauke i filatelije itd.Od mogu= ćih 94 broja 56 ih je donelo razne reporbaže,članke,upustva i druge na pise o mladima ji filateliji.FILATBLISTA je ostao dosledan sebi i do danas održao rubriku"Omladinska sira na",koju je obvorio pre 15 godđinaDa prelistamo samo neke od njegovih mi ljonskih stranica.

U uvodnom delu prvog, DroO=ja napisano je:"Slika "Partizankdsa zastavom i puškom u ruci парајасе našu.omlađinu herojsbvom boraca iz вегодпо озјођодајасков гађа."Ошја dinska pruga" ostaće ne izbrisiv do kumenat pregalaštva naše omladine za izgradnju socijalizma,primer i podstrek budućim narašbajima",

FILATRILISTA je objavio 14 referata sa 14 redovnih godišnjih skupština Saveza filatelista Srbije i 8 referaka sa 6 godišnjih skupšti na Saveza filatelista Uugoslavije „, gde je u svakom od njih posvećeno pm sebno poglavlje mladima,njihovom 21 votu i rađu u filabkelističkim pod ružnicama i društvima.

Сеђгпајезћ риба se pisalo па stranicama FILATBSLISTE o 14 TITO VIH rodjendana,co 14# proslava DANA MLADOSTI.Cetrmajest puta je rečeno generacijama koje pristižu da је TITOV rodjendan DAN MLADOSTI prikazan na markama i u filateliji kao simbol slobođe,simbol onog što jedo nelo sađašnjost i šbo donosi buduć= позђ.

Na otvaranju Prve republi ćke filatelističke izložbe u čast DANA MLADOSTI-58 rodjendana druga TITA 25 maja 1951 godine,„predsednik Saveza drug Ziva Djordjević je govo rio o zadacima i rekao a PILATELI STA. zapi8ao:

".. Ра medju trudbenicima i omladinom propagira i podiže filateliju i kroz nju razvija lju bav prema domovini i duhu daljjeg ја čanja bratstva i jedinstva naših na roda,doprinoseći i na taj način 1 sa svoje strane stvaranju svesnih i aktivnih graditelja socijalizma i branioca nezavisnosti naše otadžbine... Hedjaju se i smenjuшј пе (ти

31, | (605) |

39

ju 94% bro,a FILATELISTB, više od pre= ko 220.000 ргашегака па око 7.040000 stranica,medju kojima 56 brojeva piše o filateliji i omlađini,daje im poruke i pouke za skupljanje i смуаnje maraka,povezuje praktično i ko = ristno,nauku i filateliju u 150.O000s primeraka na stotine hiljada stranica.To je udeo Filatbeliste u filate lističkom vaspitanju mladih,to je ono što ga čini velikim udžbenikom fila= telije i izmedju ostalog opravdava 1? ispisanih nagrada i priznanja na nje govim koricama.

Naučili smo da u prikaziva nju uspeha posvetimo odgovarajući deo prostora i onome što je kroz rađ uo=čeno kao neuspeh.I pored najbolje VO Тје да to i ovoga puta učinimo,da se na ulogu FILATELISTM u vaspitanju i odgoju mladih kritički osvrnemo učinićemo to na relativno malom proSbo=ru,jer zaista sve ono što se o bomee može negativno reći,izgovara se u tri proširene rečenice:

Malo je dopisnika FILAT LISTRB iz ređova mladih.

Uprave filatelistižkih dru štava i Savez filatelista Srbije nisu se posbarali da se nađje mogućno= sti da mlađi članovi-filatelistbi dđobiju primerak PILATELISTE,već 60 zadđovoljstvo imaju samo odrasli članovi a mlađi ga moraju pozajmljivati.

Redakcija FILATELISTN, Upa va Saveza,Upravni odbor SPS za APV i uprave filatelističkih društava mo гаје bi da nadju načina da 5е оу: пе đostatbci PILATPELISTE u vaspitanju i odgoju mlađih otklone.

D.G.

OBAVEŠTENJE

Redakcija PILATELISTA je postigla sporazum sa štamparijom da se eventualni višak preko 2,400 uo= bičajenih primeraka,može Štampaš#žk DO veoma pristupačnoj ceni,stim Sto se ovako dobiveni primerci nebi smelii prodavati ođraslim,već jedino deci i omlađini,a najbolje bi bilo " kađa bi ih uprave društava otkupile i po klonile mlađim filatelistima.

Dostavite nam Vaše zahte-

ve o broju primerake za mlađe sa o-

baveštenjem da li će troškove štam-

panja snositi uprava društva,ilj će

ih dati u predđplatw za članove-omla да псе.

5

(0) 3 (<) (Gl, jat ai, PJ У о