Filatelista

Piše Siniša Ostojić

SKULPTURE IVANA MEŠTROVIĆA

U spomen najvećeg jugoslovenskog vajara Ivanm Meštrovića (18831962) Za jednica jugoslovenskih PTT pušta u promet seriju prigodnih maraka od 4 vrednosti.

0d velikog broja Meštrovićevih dela za transponovanje su izabrane 4 figu re.To su uglavnom reprodukcije iz ci klusa spomen hrama Kosova.Likovno re šenje za sve 4 marke dao je Božidar Jakec,profesor likovne umetnosti iz Ljubljane.

Marka od 25 dinara žutookeraste i cr no mrke boje,prikazuje skulpturu Ma ti",koja je izradjena 19o7 g.u belom mermeru,nalazi se u Narodnom Muze ju u Beogradu. . Ма шагкј од 50 аапаге,вуећјотав]ћпав tozelene i maslinastozelene bole,rep годикоуапа je skulptura "Sećanje" ko ja je izradjena u mermeru i jedna je od 50 figura,koje je Meširović izra= dio za Kosovski spomen hram.

Treća шагка од 65 dinara gvetlocrno= zelene boje,predstavlja glavu Kralje vića Marka,izradjena u bronzi a sada se nalazi u Narodnom Muzeju u Beogrsa ди,

а O “

zelene + зејепкавфосгпе Ђоје,ртака – гап је detalj spomenika "Indijanac m konju" izgradjenog u bronzi 1925 god koji se malazi u "Grand Parku" u či kagu (SAD). |

Marke su izradjene u zavođu za izradu novčanica u Beogradu u kombinovanoj ofget (osnova) i dubokoj štdmpi. Gravura Stanimira Babića,Tanasija Kr njajića i Velibora Cvetkovića, papir kredast,zupčanje žešljastvo 12,1/2-. Veličine marke Jox37mm,bez uobičajenog belog ruba.čalterski i štampar ski tabak sadrži 50 maraka.Pojedin e vrednosti štampane su u količinama: 25 din.1,oo60.ooo,od 50 d.500.000, od 65 i 100 din.po 250.000 primeraka.lz deta su i 2 prigodna koverta 40a + 40 b.

-82—

Na četvrtoj marki od 100 dinarma»,SiVo -

| Marke deluju vrlo snažno i inpresivno kao i čuvene Meštrovićeve skulptu re.Pošto se rađi o spomen izdanju,go dišnjica smrti i rodjenja,smatramo , da je na jednom vrednosti trebalo u svakom slučaju prikazati lik velikog umetnika.Verujemo da bi majstor za izradu likova B.Jakac, pored savršeno izradjenih maraka našik zaslužnih ve likana,dao još једап тагкапфап рог – tret slavnog Ivana Meštmrovića,.

ћлог {ilatolibličhi овој

Koncem jula izašlo je novo jzdanje Mihelovog kataloga poštanskih marska za područje Nemačke.Moramo napomenuti da je od posebnog značaja činjeпаса да je ovaj katalog izašao rani= je nego obično i da u novom Mihel Ev ropa katalogu,Bada prvi put neće bi ti sadržan i deo obrade maraka га Не mačku i njena područja,kako je to do sada bio slučaj.Po rečima izdavača,u uvodnom delu,ovo je učinjeno rađu uš tede prostora i troškova,što filate= listi svakako pozdravljnju. Mihelov katalog Evropa izmšao је po= četkom septembra u uobičajenom obliku,na 1504 strane,u trobojnom platne nom povezu.Odsustvom nemačkog dels obim kataloga smanjo se za oko 3oo i više strana a samim tim i njegova ce na /19.8o DM/ Obrada oba delm kataloga ostala je standardna,uneti su mnogi posebni po daci O markama ва raznim nedostacima i falsifikatima.To filatelisti svakm ko cene jer u njemu nalaze dokumenta ciju za dalji rad i istraživanje.PoBebno treba istaći da su kod mnogiih zemalja uneti novi tekstualni podaci u pogledu dopuna sa imenima crtača i gravera,visine tiraža,frankaturn.vaŽžnosti itd, Zalosno je što moramamo konstatovati i ukazivati na deo kotacije cena naših maraka i njihove vrednosti.One su da leko ispod cena na domaćem i inostra nom tržištu.Već i kod letimičnog pre gleda i uporedjenja sa cenama drugih zemalžja uočen je poremećaj jeđingstve ne relacije cena na Šštetu.jugosloven skih maraks.Zumstejnov i Yvertov ka= „talog su pitanje cena rešili nm ši roj i objektivnijoj osnovi,i вата tim mnogo bliže kotaciji cena koje vladaju na tržištu.U poredjenju ва katalogom za 1963 g.novi katalog,što (Hacransx ma Oj crpam