Filatelista

TEMATSKE ZBIRKE

Ugledni časopis"L'Echo De La Tim brologie" u broju od 1 novembra 1963 donosi izveštaj i utiske sa velike išstambulske izložbe maraka.Članak napisao Pr,FPromaigeat,koji je član Akađemije filatelije u Parizu a u Istambulu je bio član međunarodno g žirija.Iznoseći svoje utiske sa ove izložbe pisac se naročito osvrće na takozvanu izložbu tematske filatelije i konstatuje.."Ziri je još jednom morao da podvuče da mali broj izlaga ба stvarno zna šta je to tematska iz ložba".

"Kao i ljudska misao,i filatelija je u stalnom razvoju,nastavlja pi sac,poglavito moderna filatelija.Prva mucanja tematske filatelije od ra nijih dvađesetak godina đavno su i potpuno prevazidjena a ono što je ne kada smatrano kao dopušteno i moguće danas više nije.

U početku se zamišljalo да temat ska zbirka mora biti tretirana „kao serija vešto obojenih slika,u kojoj je najbolji crtač nalazio i viđeo na gradu svoga rađa na štetu samih mara ka.Vrlo brzo se uviđela ova zabluda koja je nanela mnogo štete шодегпој filateliji nasuprot pristalicama kla sike.Sa punim pravom su ovi posledni prezrivo gleđali na mođerne zbirke . Zato je zbirka prikazana starim nači nom na međjunarodnoj izložbi:sa foto grafijama,nepotrebnim,dugačkim,brb ljivim opisom na štetu maraka,zbirka koja je nekađa dobijala zlatnu međdalju bila sada od strane žirija ozbilb no 5зуедепа na pravu meru-dđođeljiva njem samo diplome za učešće na izlož lok

"Izlagači bi trebalo jednom uvek da shvate da prikazivanje zbirki mora biti najprostije i najjasnije". "VELIKI MAJSTOR"

Izvesni Dragomir Prođanov,koji ži vi u Paragvaju,podneo je brazil sko j poštanskoj upravi predlog da Bra – zil izđa 12 serija poštanskih maraka svaka od 4 marke sa likovima i slika ma astronauta,planeta,satelita itd.

Svaka serija po predlogu Prodđano=va pojavljivala bi se nakon tri mese

Тог (Пао све 5001

га

ca od izlaska prve.U svakoj seriji 5 marke bi bile niskih nominala i Stam pale bi se u tiražu od 5 miliona, a jedna marka u seriji bila bi visoke u tiražu od Go hiljađa.Prodanov se obavezuje da iz svake serije otkupi po #,7 miliona maraka niske nominale i 48 hiljada visokih nominala. Pored normalnih serija Prođanov je traž ijo ада se štampa po 38 hiljađa kompleta nezupčanih,od čega bi on otkupio 28 hiljađa i najzad po lo hiljađa bloko va,od kojih bi njemu pripalo 9,5 hiljađa.Ostatak bi se prođavao na poštanskih šalterima.

Brazilska poštanska uprava je odđbila ovakvu ponudu,pa je svet tako i doznao za postajanje Dragomira Pro danova,još jednog "Velikog majstora" koji smatra da se u oblasti filateli je može sve.

NIJE MARKA

Tokom poslednjih meseci u Nemačkoj i Italiji pa i u Svajcarskoj nudjena su skorašnja izdanja japanskih mara= ka sa pretiscima na japanskom jeziku Cene su prilično visoke.Uglavnom se nude razne olimpiske serije.Mnogi sa birači su poverovali da se radi o re đovnim poštanskim izđanjima.Medjutim to su reklamne marke koje pošta daje besplatno Вђашра,ркојаша 1 „poštans= kim šalterima,da posluže kao nalepni ce i reklama,ali nikako nisu dolazi=le u prođaju kao marka.Pošto je pro= dato više komađa u medjusobnoj razme ni objavljeno je da ove nalepnice ni su marke i nemaju mesta u filatelist ičkim zbirkama.

KOHGRES MEDICINE RADA

Na Kongresu međicine rađa u Beo gradu Savez filatelista Srbije organizovao je smotru maraka,koja je sa svojim izlošcima još više prikazal a ulogu medicine u ljudskom razvoju i privredjivanju.

Kongresni odbor je posebno u svom biltenu zahvalio Savezu filateli s ta Srbije na organizovanoj smotri.mara=ka,koje je sa zađovoljstvom pregleda lo oko 9oo lekara i društvenih radni ka,koji su učestvovali na Копегеви.

U pripremi i organizaciji ove smotre posebno su se istakli drugovi Branko Jovanić i Novaković Dr. Brana kao članovi Upravnog odbora SPS.

104