Filatelista

манифестацијама и прославама и успешно популарисао југословенску филателију и доприносио омасовљењу напе организације.

УУ оквиру Савеза филателиста Србије до. данас су организоване бројне пригодне локалне филателистичме изложбе и смотре марака, као и три пригодне Републичке филателистичке изложбе, а ево и четврте.

Када се 1951. године широм земље прослављала 10-годишњица Устанка народа Југославије и 59-ти рођендан друга Тита, Савез филателиста Србије придружио се тим прославама и органи зовао и Републичку филателистичку из ложбу и свечано је отворио на дан 25. маја те године.

Када се 1954. године такође широм наше земље прослављала 150-годишњица Првог српског устанка, Савез филателиста Србије се придружио и овој великој и значајној свенародној општејугословенској прослави и организовао 11 Републичку филателистичку из ложбу од 3. до 10. октобра исте године, Поводом навршене 10-годишњице осни вања Савеза филателиста Србије и 10годишњице часописа "Филателиста" и 120-годишњице од увођења јавног поштанског саобраћаја у Србији, Савез филателиста Србије је организовао у Београду и своју 111 Републичку фила телистичку изложбу у времену од 1-10 јуна исте године.

Чланство Савеза филателиста Србије учествовало је обимно са најразноврснијим тематским збиркама и на свим досадашњим савезним филателисти чким изложбама, а у иностранству на бројним међународним и националним филателистичким изложбама.

На свим овим веома значајним и разноврсним нашим пригодним изложбама и смотрамг марака, као и на оним у иностранству, веђи број наших чланова за своје квалитетне разноврсне фи лателистичке збирке одликован је нај различитијим дипломама, медаљама и наградама. С друге, пак, стране, на овим изложбама су манифестовани и ре зултати које је постигао орган Савеза филателиста Србије часопис "Филателиста", иначе више пута одликовани часопис на многим нашим домађим И страним филателистичким изложбама.

Другови и другарице,

Ове године 29. новембра · навршава се двадесет година од историјског Другог заседања Антифашистичког веђа народног ослобођења Југославије и стварања нове социјалистичке Југосла вије. Прослава ове годишњице широм наше земље свечанија је него ранијих година. Прослава 20-–годишњице посто– јања нове Југославије добила је карактер општејугословенске прославе.

98

Широм земље ова прослава“. је дошла до изражаја кас снажна општепо литичка манифестација братства и јединства И социјалистичке изградње но ве Југославије.

У вези са свим овим Управни одбор Савеза филателиста Србије на својој седници одржаној на дан 7. јуна ове године одлучио је да Савез филатели-– ста Србије на најмасовнији начин, са читавим својим чланством и ба свим

својим организацијама учествује и у овој тако значајној јубиларној слави 20-годишњице Другог АВНОЈ-а.

прозаседања Крсте Црвенковски, секретар ЦК СКМ разгледајући излохбу је рекао: чести-– там организаторима; експонати одли-– чно одабрани; требало би омогућитија што више омладине посети ову излохбу

За ову изложбу, као и за раније влада међу филателистима велико инте ресовање и нема сумње да ће и ова изложба показати веома завидан квалитет, на коме се налази филателија у Социјалистичкој Републици Србији и да ће и она бити велики потстрек свим организованим филателистима у Социјалистичкој Републици Србији за још активније учешђе у напој организацији на свим пољима њене активности.

Отварајући ову ТУ Бепубличку филателистичку изложбу, у име Савеза фи-– лателиста Србије срдачно се захваљујем свим нашим члановима који су узели активног учешћа у организовању ове изложбе и онима који на њој учествују са својим експонатима, као и свим другим који су нам омогућили да је организујемо, и молимо присутне да је свестрано разгледају.