Filatelista

ИЛ ПЕКАРА

D duhu odluke Upravnog odbora Saveza filatelista Srbije da se u toku cele godi ne organizuju smotre i izložbe maraka u čast proslave dvadesetogodišnjice Drugo s zasedanja AVNOJ-a,Uprava pokrainskog odbo ra SFS za APV,organizovala je drugu filatelističku izložbu maraka u ovoj pokraini Izložba je otvotena u novoj zgradi pošte, u Novom Sadu.

Na ovoj izložbi učestvovali su filatelisti APV sa niz interesantnih izložaka počev od fragmenta istorijata pošta u Voj vodini,retkih primeraka Crne Gore, prvih izdanja Srbije,loo godina marke niza zema lja,narodne nošnje,Ujedinjenih nacija do prvih i svih prigodnih izdanja SFRJ.

Izložbeni šalter organizovao je pro= daju koveratasa specijalnim žigom ,„,sa mar kom od 25 dinara iz serije "Sutjeska", za svega 46 dinara,što je na veliki broj posetioca ostavilo naročiti utisak.

Druga pokrainska filatelistička iz ložba је maročito značajna po raznovrshos ti izloženih eksponata,sa sažetim objaš njenjima,što je ostavilo inzvaredan utisak na nekoliko hiljada mladjih i stariji posetilaca iz svih mesta Vojvodine.

Organizovanje dveju filatelističkih izložbi za kratko vreme svoga postajanja samo za sebe usovori o aktivnosti i zalaga nju Uprave pokrainskog odbora SFS za APV,

Uprava pokrainskog odbora SFS pomogla je filatelističkim društvima u više mesta Vojvodine da opganizuju svoju smo – tru maraka,što je u mnogeme doprinelo i onako masovnom izlaganju maraka povodom našeg najznačajnijeg nacionalnog praznika

Priznanja organizatorima ove izložbe najbolje su iskazana u knjizi utisaka sa zahtevima da se aktivnost nastavi.

М Пе А С

Uprava filatelističkopg društva u Vršcu organizovala je predavanje za sedmi raz -j red osnovne skole "Vuk karadžić" sa temom "Vaspitni značaj skupljanja postanskih ma raka".Deci Je izmedjuostalog objašnjeno u vodjenje poštanskih maraka u zemljama liv= rope,kao i na području naše domovine,poja va prvog skupljanja maraka i drugog pošta nskopg materijala,povezujuci to sa Životom i ra lom poznatih filatelista Vršca.Naročito 5: govorilo o vaspitnom i propagandnom znaceju poštanske marke i njenoj ulozi u obekezavanju istoriskih dogadjaja i raz nih drugib znamenitosti

Uz predavanje deci su pokazani razni filatelistički materijali,što je izazvalo živu diskusiju i više pitanja.

Deci je podeljen veći broj časopisa PI LATELISTA i više raznih proapekata naši h maraka.

Zahvaljujući zalaganju profesora Ilije langina,nastavnice Obrenović Milene i pre dsednika društva Milana Vlaisavljevića i ostalih filatelista,predavanje o filateli ji ce me nastaviti i kod ostalih razreda u školama Vršca.

Nadamo se da će posle ovih predavanja uslediti masovno učlanjavanje djaka u Sa=vez filatelista Srbije i stvaranje filate lističkih omladinskih sekcija.

У АЗЈ ЕМ О

Mladi filatelisti iz Valjeva pisu:

Pri našoj školi osnovana je asekci ja filatelista,koja je počela sa radom febru ara 1963.Sekcija broji So članova a avi imaju članske karte,sto znači da su priz= nati od Saveza filatelista Srbije i da su pravi filatelisti•Svi su učenici osmogo = dišnje škole "Nada Puric".Neki od njih su omladinci a neki pionirio.Predsednik naše organizacije je Dušan ičankovic,učenik os= mog razreda a sekretar Hadmila Krsmanovic takodje učenica osmog razreda.Ovu sekciju vodi naš nastavnik Vladeta Milić.

Naša sekcija je do sada imala довta ugpeha:dobijali smo pisma iz raznih ze malja u kojima mladi filatelisti pišu da Žele razmenu maraka sa nama.Nekim školama Bmo poBluždli kao primer za osnivanje sek cija,Nadamo se da ćemo povećati broj čla= nova.

nam

Filatelisti osnovne škole "Nada Purić", ZAG It i) B Filatelističko :ruštvo"Poštar" izdalo je prigodni koverat/43/ sa prigodnim ži gom povodom dana Ujedninjenih nacija.

АЈ ОВАЈ АМА

Filatelistička zveza Slovenije izdala je prigodnu kovertu sa prigodnim Žigom i priredila II filatelističku republičku iz ložbu u Kočevju«

NOVI SAD

Povodom otvaranja II pokrainske filatelimstičke izložbe Odbor SFS za APV izdao je prigodni koverat sa specijalnim Žigom.,. Porudšbine poslati na adresu odbora.

100