Filatelista

ле

MOLEMCIONAR

Odgovaramo čitaocima koji su se javi1i Uređništvu Filateliste i mole da im odgovorimo na neka pitanja iz kolekcio narstbva uopšte.

U Somboru postoji klub kolekcionara , koji je osnovan 7 IX 1962. i okuplja čla nove iz više mesta i građova naše zemlje Klub izđaje i svoj list KOLKKCIONAR u kome bretira pitanja koja zanimaju naše čitaoce.Kao grane skupljanja po kolekci-

_јаша u listu se nabrajaju:razne vrste e-

tiketa,salvete,cigarete,kutije,sapuni,do kumenta,razglednice,časopisi,novine,knji ge,„Blike,plakati,ordeni i međalje,značke pramofonske ploče,dugmad,satovi,staro oružje,pepeljare i niz drugih raznih pređ meta.U kolekcije se ubrajaju i skupljači raznih numizmatičkih i filatelističkih predmeta,no kako su ovi poslednji najbro jniji,oni imaju sopstvene organizacije i koje okupljaju na hiljade člmnova u okvi ru jednog Saveza.

oz, {ilatolisličhi »uol

U februaru ove godine izašao je četvrti broj biltena Omladinske komisijeFIP koji je uglavnom posvećen izložbi PHILAФЕС-РАКТ5 1964 i filatelističkoj omladi-

ni u Francuskoj,.Pored ovog Bilten donosi kraće vesti o radu sa filatelističkom om lađinom u Holanđiji,Mađjarskoj,Danskoj i Saveznoj republici Nemačkoj. re

: Dr.B.N.

МЕЊА “E ЖИВ Ј Р Е 5

19422 828

Japanski filatelistički časopis Која 121821 u Tokiju objavio je koverat sa prigodnim žigom izdat u Beogradu povodom puštanja u promet maraka koje prikazuju likove naših zaslužnih ljudi.

Isti časopis je u ranijem broju objav io koverat sa prigodnim žigom koji je iz đat u Beogradu povodom puštanja u tečaj naših maraka Umetnost kroz vekove.

АМБАСАДОР ДАПЧЕВИЋ У КЛУБУ ФИЛАТЕ ЛИСТА

Амбасадор СФРЈ у Грчкој друг Пеко Дапчевић посетио је клуб филателиста Београ да и задржао се дуже времена у разговору са познатим филателистима главног града. Поред интересовања за старе српске, црногорске и друге марке из прошлих времена, друг Дапчевић се интересовао за проблемв филателистичких друштава у Београду и Савеза филателиста уопште, а наро-– чито зв рад са омладином.

U BROJKAMA

Na filatelističkim sastancima u Beo – gradu omlađinci sve više potiskuju stare filateliste.U ranijim gođinama posete su statistički pledano izgledale ovako:omla dinci B %,odrasli 92 %,a od toga 72 % su članovi Saveza а 2o % ljubitelji filatelije. U prva dva meseca ove godine statisti ka pokažuje bitnu izmenu:omlađinaca 21 % odraslih 79 %,.Od ovog broja 75 % se odno si na članove Saveza filatelista a svega 4 /v na prijatelje filatelije.

Ova brojka nam pokazuje ne 5ашо да је sve veći broj omladinaca na ovim sastbancima,već i to da se ljubitelji filatelije sve više učlanjuju u Savez filatelista. Interesantno je uočiti i to da se u zadnju godinu dana počeo na ovim sastancima pojavljivati sve veći broj агибаг1-

ca koje imaju sasvim solidne i vredne zi ı rke.

9