Filatelista

PRIGODNI ŽIGOVI

— Split 1, 14. X — VIII. savetovanje Etnološkog društva Jugoslavije.

— Maribor 1, 24. X — Dan ujedinjenih nacija. — Zagreb 1, 12. XI — 10-togodišnjica, smrti pesnika Tina Ujevića.

— Orebić, 21 XI — Proslava 100-gorlišniice osnivanja pelješačkog društva i Čitaonice u Orebiću.

— Celje, 27. XI — Susret mladih filatelista Slovenije.

— Zadar, 27. XI — III. filatelistička izlozba u Zadru.

— Subotica 1, 28. XI — 30. XI: 20-togodišnjica osnivanja i rada filatelisftičkog društva Subotice.

— Beograd 1, Zagreb 1, ljubljana |, Sarajevo 1. Skoplje 1, ı Titograd 1, 29. XI Dan Republike.

— Nova Gradiška, 29. Xi — Otvaranje nove pošte u puštanje u saobraćaj automatske telefonske centrale.

— Osijek, 28. XI_ — Otkrivanje spomenika žrtvama fašizma.

— Zagreb 1, 10. XII — Dan prava čoveka i prigodna filatelistička izložba.

Filatelisti osnovne škole »Veljko Dugošević«

Filatelistička sekcija Osnovne škole „Veljko Dugošević" osnovana je 1963/1964. skolske godine. Prvi sastanak, održan 26. sepiembra, počeo je skromno uz prisustvo 11 malih, vrednih članova sekcije. Sekcija je, iako brojno mala, imala velikih ambicija: da ojača, razvije interes kod učenika i pokaže krupnije rezultate.

Počelo se sa proučavanjem knjige „Kako skupljati marke".

Prvi predsednik sekcije Ranko Pamuković, koji je već imao uređene zbirke, nastojao je da svoje iskustvo prenese mališanima. Učiteljica Draga Stanić uporno je gradila temelje sekcije. Pisalo se, uzimale adrese, sakupljale marke, praktično se izvodilo pranje maraka i klasiranje. ;

U sledećoj školskoj 1964/65. god. se nastavlju. Na sastancima sedi i po 35 članova i sluša izlaganje starog filateliste penzionera Bačić Dragoljuba. Bilo je to desetak zanimljivih predavanja iz istorije filatelije, o hartiji od koje se izrađuju marke, žigosanju, zumbanju ıtd. Razmenjuju se marke i već ih je

more. Sekcija učesivuje sa svojom emisijom preko radio-škole. Piše se scenario za kraći film koji je snimljen u proleće 1965. g. pod nazivom „Filatelistička sekcija Osnovne škole „Veljko Dugoševic“."

Povremeno se izdaju „Mole filatelističke no мпе“ па panou u školskom hodniku. Izlažu se marke učenika, marke koje je sekcija rozmenom dobila od drugih osnovnih škola iz naše domovine, isečci iz novina. o markama, najnovije novosti. Na sastancima se, pored tačke dnevnog reda koja je teorijska, na– laze redovno filatelističke novosti i razmena maraka.

Ove školske godine pošlo se sa novim plancm. Sekcija je planirala i želi da puno

ostvari u okviru Jugoslovenskih pionirskih ıgara. Album filatelističkih vesti i fotografija, dopistvanje sa vršnjacima iz inostranstva, obilazak Muzeja PIT, sakupljanje iskustava sa

„svih strana, dokumentacija o radu — sve ce

to biti doprinos sekcije novim igrama.

Ovih dana članovi sekcije će pozvati u goste i nečlanove da im prikažu svoj film i svoj rad kroz njega.

Posle nešto više od dve godine rada sekcija ima za sobom i rezultate, ozbiljno radi, a njeni članovi kadkad posete i Dom omladine, i Dom pionira i ponose se kad pred ostalim članovima mogu da iznesu ono što su tiqamo čuli i videli. A koliko znanja, ne samo o markama, već i kroz njih, su stekli, što ie nesumnjivo doprinos nastavi.

Draga Stanić, učiteljica

___Napomena Uredništva:

Uredništvo „Filatelista“ će opremiti jedan lep izložak i, zajedno sa aluminiumskom vitrinom, pokloniti Filatelističkoj sekciji Osnovne škole „Veljko Dugošević“, koju mogu izložiti na vidnom mestu u školi.

ip as di