Filatelista

Prva izložba maraka železničara filatelista Jugoslavija

U vremenu od 15. aprila (Dan željezničara Jugoslavije), do 5. maja m prostorijama Železničkog muzeja Jugoslavije u Beogradu priređena je i održana Prva iz. ložba maraka železničara filatelista Jugoslavije. Povodom ove izložbe izdat je pri godni poštanski žig na pošti Beograd 1 na dan otvaranja izložbe, kao i prigodna spomen karta.

Ova izložba ostaće u sećanju розеноcima kao vrlo lep doživljaj, aonjoj najbolje svedoči interesovanjeiposeta, koja je prevazišla sva očekivanja, kako pojedi naca tako i kolektiva, a posebno interesovanje Televizije Beograd, zatim štampe (»Politika«, »Politika ekspres«, »Železničke novine« i »Beogradska nedelja«). U poslednjem listu, u članku je zabeleženo da je velika šteta što Beograd nema često tako lepe i uspele izložbe. Zaista ova izložba se vanredno uklopila u ambijent Železničkog muzeja, a posebno je delovala dobrim rasporedom ızložaka ı mnogim uspelim izlošcima koi su do sada u zemlji i inostranstvu dobili niz prizna nja.

Ova izložba održana je m okviru proslave 100-_godišnjice prve nacionalne marke u Jugoslaviji i kao izborna izložba za učešće naših železničara filatelista na Međunarodnoj filatelističkoj izložbi koja se održava u septembru mesecu u Luksemburgu. Izložbu je otvorio Predrag Gatalica, direktor Zavoda za novinsku i izdavačku delatnost Jugoslovenskih železnica. Izložba je trebalo da bude zatvorena 23. aprila, ali zbog velikog interesovanja produžena je i preko majskih praz nika do 5. maja.

Svi učesnici dobiće spomen-diplome, a Ocenjivački sud u sastavu: Đ. Novaković, savetnik Investicione banke iz Beograda,

10

Dr Miodrag Hadži-Ristić, upravnik Železničkog muzeja i Dimitrije Janićijević, tehnički sekretar SFS, nagradio je sledeće izlagače: Peševski Jordan (Beograd), Lendvaji Klara (Subotica) i Siniša Mil kić (Beograd) nagradama Generalnog direktora ZJŽ; Dr Branislav Novaković i Ste van Valter nagradama Saveza filatelista Srbije, oba iz Beograda, Mihajlo Jakovenko (Beograd) i Stipan Stipić (Subofica) nagradama Zavoda za štampu i Dpropagandu ZJŽ; Peševski Stefan (Beograd) nagradom Inicijativnog odbora za društvenu delatnost JŽ; omladinka Peševski Margarita (Beograd) nagradom Mesnog odbora Sindikata železničara u Kikindi, a Ivan Seke (Subotica), Jože Dolgan (Ljubljana), Stane Ahlin (Ljubljana), Radmu la Novaković (Beograd), ing. Stefan SteF čevski (Skoplje), Milan Dimitrijević (Požarevac) i Ivica Trezner (Travnik) dobili su nagrade Železničkog muzeja u Beogradu. BALKANSKA FILATELISTIČKA IZLOŽBA

Savez filatelističkih klubova Turske, zatražio je da mu filatelističke organi zacije drugih balkanskih zemalja odobre, da u prvoj polovini septembra organizuje Drmugu balkansku filatelističku izložbu u trajanju od deset dana u Istambulu. Ovu izložbu će podržati ı pomoći poštanska Uprava Turske, kao što je uobičajeno i u drugim zemljama. Savez filatelista Srbije, sa svoje strane je dao saglasnot da podrži organizaciju Ove iz ložbe na taj način što bi na njoj učestvovao sa svojim eksponatima. Mi smo prošle godine posali o karakteru filatelističke izložbe balkanskih zemalja koja je održana u Bugarskoj i smatramo da naši filatelisti znaju sa kakvim ekponatima treba učestvovati na ovoj izložbi. Obaveštenja i prijave mosu se dobiti preko kancelarije Saveza u Beogradu.

IZLOŽBA SEKCIJE »JUGOELEKTRO«

Ova mlada sekcija SFS koju vodi mladi i vredni beogradski filatelista, koji je saradnik »Filateliste«e bio još kao omladinac, kada je živeo u unutrašnjosti, Spasoje Milinković, otvorila je 2. marta izložbom maraka proslavu 100-godišnjice prve nacionalne marke na tlu Jugoslavije.

Sa ovom Sekcijom SFS tesno je ро vezana Sekcija u Školskom centru PTT koja je među prvima posetila ovu skromnu i simpatičnu izložbu. Našim mladim priređivačima i mladim filatelistima, a posebno Spasoju Milinkoviću, želimo i dalje uspehe i zahvaljujemo.