Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА FILATELISTA

ČASOPIS SAVEZA FILATELISTA SRBIJE

J BNI I966

DTO ГОДИНА НАШЕ ПРВЕ МАРНЕ

У времену од 25. јуна до 1. јула у Београду ће се одржати у изложбном павиљону у Масариковој број 4 општа национална изложба поводом стогодишњице прве нациналне марке на тлу Југославије. Ову изложбу организује Зајединица ЈИТТ уз сарадњу републичких филателистичких савеза. Изложба се одржава у оквиру прве Југословенске недеље поштанске марке а састојаће се из три дела: Ретроспектива развоја птт. саобраћаја, Поштанска марка и Развој филателије. У делу филателија, која ће нас највише занимати треба да излажу филателисти. Избор експоната је по слободном нахођењу излагача, стим што је за филателисте одређен простор према републичким савезима којима појединци припадају. Одређена је комисија за пријем и избор експоната, како би се обезбедио што квалитетнији материјал за филателистички део изложбе.

Жири за оцену експоната изложбе располаже са 16.000 нових динара које ће искључиво употребити за награду филателистичких експоната на овој изложби. Чланови Савеза филателиста Србије, који желе да излажу на овој изложби греба да се пријаве канцеларији Савеза у Београду, рачунајући при томе да је изложбени простор за чланове нашег Савеза 50 и словима (педесет метара квадратних).

Као што је већ раније јављено поводом ове прославе ЗЈПТТ издала је се-

рију поштанских марака, која је приказана на горњем снимку, уз коју наравнно, по нашем обичају следује и један блок, за кога се до последњег часа не може сигурно знати у којем тиражу ће се штампати.

Прослава стогодишњице наше прве марке и развоја филателије на нашем подручју наставиће се у Београду и после ове изложбе. Савез филателиста Србије препоручује својим друштвима да искористе прославе поводом двадесетпетогодишњице Устанка у Југославији и развоја народноослободилачке борбе, које ће се одржавати у сваком нашем насељу и граду и да тим поводом организују мале изложбе и смотре марака, преко којих ће се поред осветљавања ових догађаја указати и на развој наше филателије.