Filatelista

диначну марку, има чак и висину накладе, треба ли још више да кажем за упоређење са оним бедним првим каталогом.

Ту смо се тек отрезнили и схватили Џана, разумео сам да је оправ-

дано незадовољан изгледом нашег“

А каталога, где сем броја страница, радног броја серија и укупних цена једва да је ишта више речено.

— Па ви незнате није вам објашењено! — Не, ко би ми објасниог Ако има о томе у каталогу ја још нисам довољно научио ваш језик, са речником је мукотрпан посао, не треба да вам причам.

— A, каталоте сте наручили из Ју гославије2

— Да, од Југофилателије из Београда. | — Какав пропуст! — надовезах ја.

— Кажем ја вам! Они тамо немају

бољих марака, сувише су мо-

дерни.

Јасно ми је било да та човек заслужује „обраду“, да му могу користити простодушним објашњењима каква ће он тешко покупити у овој пространој земљи.

Први део нашег разговора одржао се у гужви прел излошцима марака кнежевине и краљевине Србије у главној сали Шесте америчке међународне филателистичке изложбе — СИПЕХ у Вашингтону. Одавде смо се били повукли у мирнији кутак, где сам на тенане објашњавао моме новом пријатељу све оно што би га могло интересовати у вези набавке наших марака. Разуме се да нисам пропустио да из гладим неспоразум са каталогом А, тј. да му покажем прошлогтодишњи каталог. У разговору ухватио сам се врло наивно у „погрепки" да се радије служим старијим каталогом из 1965. год. јер је са фотографијама — примедба која је очигледно веома годила Џану. Видећи да га је та књижица заинтересовала, јер је ту по први пут сазнао о величини неких старих издања, учинио сам то што би сваки од нас учинио сада сам приморан да тренирам своју момерију служећи се најновијим каталогом без слика.

Симпатичног филателисту Џана оставио сам охрабреног, да већ ако не постоји ниједан филателистички клуб у Америци заинтересован искључиво југословенским маркама, то увек може да рачуна на мене, на свесрдну сарадњу, која се може показати обострано корисна.

Мирослав Шанта

OCENE I PIKAZI NOVI MIHELOV SPECIJALNI KATALOG

Izašao je nov Mihelov specijalni katalog za Nemačku i Nemačko područje za 1967/68 godinu. Katalog ima 852 strana, 5.366 slika, 54.997 oznaka cena; povezana je u celo platno i staje 24.50 N.

· maraka.

10

Ovo je drugo izdanje specijalnog Minelovogz kataloga i u mnogome je potpunije i tačnije od prvog izdanja 1964. godine. Obrada maraka i osobenosti je vrlo pedatna, i sadrži sve Što sakupljači treba da znaju, i to kako oni što se bave specijaliziranjem, tako i oni koji sabiraju tkzv. »normalne« marke. Interesantno je napomenuti da su cene novijih nemačkih maraka ostale bez malo iste kao u katalogu za 196. godinu, dok su neka izdanja čak i izgubila u ceni! Povećana je vrednost klasičnih maraka, od kojih neka i znatno.

Izpavač: Švaneberger Album, Evgen Berlin GMBH, 8 Miinchen 12

NOV MIHELOV KATALOG ZA NEMAČKU I NJENO PODRUČJE ZA 1967. god.

Gotovo istovremeno kada i specijalni, izašao je i »normalam« katalog za Nemačko područje za 1967. god. Katalog sadrži 368 strana uobičajenog formata sa 4.167 kliširanih maraka, 28.831 oznaka cena, trobojne folije korice i staje, kao i ranijih godina, samo 4,50 maraka.

Cene nemačkih maraka ostale su iste kao u specijalnom katalogu za 1967/68. godinu. Mi smo napomenuli, da su cene najnovijih izdanja u tom katalogu ostale, gotovo iste, kao u katalogu iz 1966. god. To je veliko iznenađenje, koje je Mihel katalog: priredio filatelistima. Cena nekih maraka, koje su do sada rapidno skakale, sada stagniraju, ili su u padu. Poznata serija franko marka »LOVAČKI ROG« sada vredi 1.800— odnosno 20mk. (ranije 2.200 i 18 mk.). Serija »НОЈ5« izgubila je u ceni za 35 mk. Franko serije 1961/64. god. »> ZNAMENITI NEMCI«, za 10 mk. itd. Marke izdate za zapadni Berlin, uglavnom stagniraju, a neke su izgubile u ceni: »ERP« za 30 mk. Lorcing takođe za 30 mk. itd. Poskupela su samo neka dobrovoljna izdanja, i to vrlo malo, gotovo simbolično. Marke DDR, naročito prva izdanja, dobile su mi ceni (Debria, 250 g. Akademije nauka i dr.)· Međutim, nismo uočili nijedno smanjenje cena maraka Nemačke Demokratske Republike!!. Marke ranijih nemačkih kolonija dobile su u ceni, od kojih neke i osetno (Marianska i Maršalovi otoci i dr.):· Marke