Filatelista

А

u Opticaj po celom svetu, a koliko filatelističkih celina — fakta koja se sva lako mogu saznati, i sređena u kraći člančić verujem da bi nas zainteresovala. Zar ne bi bilo, isto tako dobro da se opišu ekonomske prilike onog doba da prema njima upotrebimo vrednost jedne pare, ili celog tabačića od 12, tJ. 24 para. Ništa manje nije interesantno da čujemo koliko bi maraka ili tabačica jedan Plafelista iz Srbije trebao da pošalje nekom razmenjivačn u Beč ili London za Žutu marku od jedne krajcera, ili za crni peni — danas već foliko čuvene marke· Uzmemo li od pretfilatelističkih pisama naći ćemo dosta razlike u tekstu između današnjeg jezika i pravopisa — eto lepa tema za nekog filatelisti-–lingvistu. Slične razlike zapažamo па kasnijim filatelističkim celinama, kao i na primer na crnogorskim markama iz 1894. i 1902. godine, gde je jednom PET DESET, a drugi put PEDESET. Od svakidašnjih tema da spomenemo samo neке: »Bogaćemje ili siromašemje naših zbirki u razmeni sa inostranstvom.«, »Priprema i rad oko spremanja izloška.«, »Pronalaženje materijala i opis jedne tematske zbirke.«, itd. Tu takođe spada opis neke izložbe maraka, filatelističke knjige, itd:, pa do najobičnijih pitanja i odgovora.

Materijala ima za svakog i dužnost bi bila naša da svaki ponese deo tereta, da podelimo brema зада побепо па рјеćima nekolicine najvrednijih iz redakciJe Filatelisete.

Miroslav Šanta

Доста анонимности

Почињем цитатом само једног писма: „.. Друже главни и одговорни уредниче, носиоче ове рубрике „анонимага". Мора вам се признати да сте врло ратоборни када коментаришете друге, а сами никада много са својим потписом не кажете. Међутим, ја морам и овога пута да останем анониман из тактичких разлога а Ви прокоментаришите ово: како то изгледа да на једној изложби, коју је организовала ЗЈПТТ у Београду у поводу Стогодишњице прве српске марке, три члана жирија добију три највеће награде2 Како ли је изгледало то гласање, где један другог предлаже да би и он њега предложио. Познато ми је да Ви често пута употребљавате неке народне пословице као упоређења, па ће те вероватно и овде рећи, „Не лиже во вола да се налиже, већ да и он њега полиже". Ја толико...".

13

Драги друже „Ја толико". Ја сам један од оних које је Управни одбор СФС делегирао као члана организационог одбора ове изложбе о којој ви говорите, али нажалост, по свом нахоЂењу, у организацији ове изложбе нисам желео да учествујем. Самим тим не могу ништа ни да кажем о раду жирија и других органа, јер чак ни до сада немам података ко је и какве награде добио, ко је и какав форум сачињавао. Познато ми је као и вама, да је Филателиста, орган Савеза Филателиста Србије учествовао на преко 25 филателистичких изложби у нашој земљи и иностранству и добио преко двадесет награда - диплома и медаља. Сматрали смо да би на овој изложби марака, која обележава стогодишњицу прве српске марке, било некако сасвим логично да учествује, односно заузме неки простор и Филателиста, као стручни часопис који је тумачио и тумачи те марке старе Србије. Један од наших уредника Др. Новаковић, опремио је такав изложак и предао организационом одбору, али се, нажалост, из непознатих разлога, овај изложак није појавио. Верујте ми друже „Ja толико" да бих, када би знао разлог, бар ово питање коментарисао.

Душан Главоњић

NAŠI LEKARI—FILATELISTI

U časopisu »Saopćenja«, br. 1 sv. 9. koji izdaje »Pliva« tvornica farmaceutskih i hemijskih proizvoda u Zagrebu, a koji je upravo izašao, objavljen je članak Dr. B. Novakovića »Medicina na našim markama i naši lekari filatelisti«. Clanax je u okviru stalne rubrike »Liječnici u slobodno vreme«. Znatan deo prostora posvećem je zaslugama naših lekara za razvoj filatelije posebno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, a naročito ulozi lekara u osnivanju našeg najstarijeg filatelističćkog društva—IHrvatskog filatelističkop društva u Zagrebu, još u prošlom veku. Ovo je prvo filatelističko dmuštvo u Hrvatskoj, Jugoslaviji i na Balkanu.

| HAHN JOSEF, 7700 EIGELTINGEN, LOBE- | RASTR. 4 BONDESREPUBLIK · DEUTSCHLA'DN, KORESPONDIRA NA SRPSKOHRVATSKOM JEZIKU, TRAŽI RAZMENU ZAPADNONEMAĆKIH MARAKA ZA JUGOSLOVENSE MARKE.

Dr LIA SERENGAU I ING. MIHAIL SERENGAU, BUCARESTI 9, STR. SPATARULVI IA, TRAŽE KORESPODENTA ZA RAZ-

MENU MENJAJU TEMATIKU: FLORA, FAUNA, KOSMOS, SPORT I UMETNOST. KO-

RESPONDIRAJU NEMAČKI.