Filatelista

а или =

разним местима марке блока, тамније и светлије оштампана шема хидроцентрале као и мања или већа померања шеме хидроцентрале.

И на пригодним спомен маркама покодом почетка изградње система хидрс љентрала у Бердапу постоје грешке настале приликом штампања, од којих је интересантан случај, где преко средине три марке вредности од 25 дин. (30 6), прелази бела трака преко све три марке. |

Ha слици 5 показан је интересантан случај на маркама вредности 30 динара, из првог излања марака с мотивима наших главних градова и базичне инАустрије, где услед неког страног парчета хартије није оштампан назив „ЛИТОСТРОЈ", вредност марке као ни део слике марке.

ТРЕШКЕ НА НАШИМ НАЈНОВИЈИМ МАРКАМА

На блоку издатом поводом прославе стогодишњице наше прве марке разликују се три типа. Тип [ — блок без грешака. Тип П — блок на коме је слика марке на горњем рубу (левом горњем углу) оштећена и са тим оштепгењем је марка оштамрана. Тип Ш блок код кога у горњем делу слова „ДА! и „10 Д" постоји бела тачка, Према мом сазнању и запажањима приликом отварања изложбе, коју је организозала Заједница Југословенских ПТТ, ова три типа су заступљена у приближно истом броју, па претстављају интерес не само за скупљаче специјалних збирки, већ и за сакупљаче комплектни». издања наших марака.

Поред наведених типова постоје и типске случајне грешке на овим блоковима, од којих су најинтересантније:

Дупло ошатмпане и померене бројке године 1866—1966, као и дупло оштампана и померена слова „СТОГОДИШЊИЦА ПРВЕ СРПСКЕ МАРКЕ",

„10 А" померено по висини и прелази на бели руб марке.

Бели руб марке померен у разним правцима,

Врло интересантан случај померања слике марке и то једанпут лево а други пут десно, тако да у првом случају гранчица додирује слику марке са дсве стране а у другом случају гранчица додирује слику са десне стране.

оред наведених случајева постоје и мање црте или тачке и то једна, две, три или четири црте или тачке на разним местима блока, а које се понављају индентично на виуе блокова.

Постоји и слабији негативан отисак на полеђини блока, као и дебља и тања слова и бројке (светлије и тамније) и беле тачке или кругови настали приликом штампања. у |

Запажен је и један случај набора“ харгије на блоку.

На пригодним маркама издатим по водом прославе стогодишњице наше прве марке постоје мање типичне или случајне грешке, тако на марки вредности 0.60 динара на 46 марки у тамарки у табаку на слову „О" у називу „ПИТ ЈУГОСЛАВИЈА" _ постоји плава црта у виду акцента. На марки врелности 0.60 динара на 46 марки у табаку постоји тачка у првој нуди, што се понавља код неколико табака. На марки вредности 2 динара на тридесетој марки у табаку, на крају доњег белог рубног угла марке, постоји тачка која се понавља код неколико табака.

На пригодном издању марке поводом 20тодишњице оснивања Савеза радио аматера Југославије, на 46 марки постоји типична грешка — већа тачка боје марке у подножју десног дела антене. На 36 марки постоји нешто блеђа тачка на самом јужном делу земљине кугле.

На пригодним маркама издатим 2 јула 1966. године поводом прославе 25"тодишњице устанка Народа Југославије, на свим вредностима постоје типичне грешке. На маркама вредности 0,20; 0,30—, 0,85 и 2,00 динара, на 40 марки у табаку, лево па средини марке, оштампана је већа полукружна црта у боји марке. На 13 марки у табаку код вредности од 0,20; 0,855 и 2,00 динара, као и на 41 марки у табаку код вредности од 0,20; 0,30; 0,85 и 2,00 динара на левом доњем крају прекинут је круг белих тачака. Све су ово типичне грешке. На марки вредности 0,60 динара из серије „Фауна МП" на свих десет марака, једног вертикалног реда, постоје сличне управне црте, боје марке.

Инт. Владимир Вујошевић

паше нове марке

СТОГОДИШЊИЦА ПРВЕ СРПСКЕ МАРКЕ

Заједница Југословенских ПТТ обеЛлежила је јубилеј стогодишњице првих српских поштанских марака издањем серије пригодних спомен марака од пет вредности и спомен блока од 10 нових динара.