Filatelista

као трговци, али при томе не запостављамо главно питање: да ли то значи подизање или опадање угледа Ваше марке, коју, понављамо, искрено ценимо.

Куда иду Ваше Репродукције, стајало је на крају ових писама.

На нашој филателистичкој берзи у Београду, заиста су ове че тири вештачки поништене вредности продаване и сада се продају по цени од 0,60 до 1,20 динара. Наши препродавци кажу да су их добили из Аустрије по цени од 0,60 динара.

Да, куда илу Ваше Репродукције, гласило је питање ових сакугљача марака. Иду тамо куда су на исти начин отишле спортске серије зимских игара, те цвеће и друге сличне серије, на исти начин и вероватно по истој цени — требао би да гласи наш одговор. И оне су из неке од суседних земаља доспеле на нашу берзу у Београду.

По којој ли је цени Ваша Пошта продала ове марке, било је једно од питања. То ми не знамо, гласио би наш одговор, јер ми филателисти као најглавнији „потрошачи"“ пригодних издања марака нисмо позвани да самоуправљамо односно да саветујемо „произвоБача" марака шта и како да производи, коме и колико по којој цени да продаје.

Жалимо, поштоване колеге и филателисти што Вам не можемо одговорити да ли се на овакав начин жигосања и продаје марака подиже или спушта углед наших марака. Такав одговор једино би Вам могли дати „произвођачи“ пригодних поштанских марака у нашој земљи.

Душан Главоњић

INFORMATIVNI BILTEN ZJPTT

Katalog maraka Jugoslavije — Katalog poštanskih maraka Jugoslavije za 1968. godinu. koji izdaje Biro za poštanske marke i izdavačku delatnost ZJPTT, pušten je u prodaju 1. marta 1968. godine, po ceni od 20 novih dinara. Štampan je na natur-kunsdruk papiru na 460 stranica i povezan tvrdim platnenim povezom. Katalog se može naručiti od Biroa za poštanske marke, Beograd, Palmotićeva 2/5 uz pouzeće, u kom slučaju kupac snosi troškove poštarine. Katalog će biti prodavan i preko prodavnica Biroa u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Skopju, Dubrovniku, Rijeci, Opatiji i Subotici.

Ovaj katalog maraka ubuduće će izlaziti u septembru svake godine, tako da će naredno izdanje biti pušteno u prodaiu septembra 1969. соdine ,dok će u septembru ove godine biti objavljene samo eventualne izmene ı dopune.

Redovne franko-marke — Redovne franko-marke iz serije redovnih maraka sa portretom Predsednika Republike, u vrednostima 04 2,51 10 novih dinara, puštene su u prodaju 4. marta ove godine. U nešto · većem formatu od maraka manjih vrednosti (24 x 34,7 mm), ove marke štampane su prema likovnom rešenju profesora Božidara Jakca, u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu, u šalterskim tabacima po 50 komada.

Poštanske dopisnice — Zajednica JPTT pustila je u prodaju 21. februara ove godine, nove poštanske dopisnice sa uštampanom markom od 20 para. Ova marka je zelene boje iz serije redovnih franko-maraka sa portretom Predsednika Tita.

Otkup poštanski maraka — Počev od 1. marta ove godine, Biro za poštanske marke i izdavačku delatnost počinje sa otkupom niže navede-

nih nežigosanih serija maraka i kompleta izdanja jugoslovenskih maraka 1944.—1967. godine.

2