Filatelista

:« %

ГРАДСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ССРН БЕОГРАД

Равно прије 50 година почели су се одржавати први састанци филателиста Београда у склопу новооснованог Српског филателистичког клуба који је основан 17. септембра 1919. године а већ 19. септембра имао у Земуну подружницу филателиста.

После П светског рата 1948. године основан је Савез филателиста Србије који је управо започео са радом на састанцима београдских филателиста.

Филателисти Београд својом активношћу допринели су да данас у Београду постоји осам филателистичких друштава и то: ФДА Београд, ФД Земун, ФД Врачар, ФД Топчидер, ФД Бањица, ФД Карабурма, ФА Евжен Дероко, ФД Сава.

Од ових друштава посебно се може истакнути ФД Земун и ФДА Карабурма са радом са омладинцима не само на подручју Београда већ и у нашој републици.

У циљу окупљања што већег броја филателиста у нашем граду филателисти Београда улажу велике напоре у свим видовима од добровољног рада у друштвима у Савезу Србије, изради и уређењу експоната за изложбе, уредништву и раду на чсопису „Филателист“ д0 организовања филателистичких изложби у граду, учествовању на филателистичким изложбама у земљи и иност занству. Филателисти Београда данас поседују велики број спомен плакате, диплома и других облика награда за успешно учествовање на'тим изложбама.

Филателисти Београда своје састанке после П светског рата одржавали су од разних ресторана до друштвених просторија разних организација а данас у просторијама Општинске конференције ССРН Стари град два пута недељно (четвртак и недеља) уз надокнаду од 12.000 н дин.

Како су финансијска средства незнатна а формирају се од дела доприноса од чланарине (20 пара по члану месечно), процента Од продаје марака и пригодних коверата издатих поводом неких значајних дана Београда то молимо Градску конференцију ССРН Београда да размотри могућност доделе новчане помоћи за нормалан рад филателистичких друштава и одржавању редовних састанака У досадшњим просторијама Општинске конференције ССРН Стари град којима годишње исплаћујемо горе поменути износ.

Својом активношћу на пољу филателије, одржавању изложби и других видова те активности филателисти Београда настојаће да оправдају Ваше разумевање.

Београд, 30. септембра 1969. год.

ГРАДСКИ ОДБОР ФИЛАТЕЛИСТА БЕОГРАДА Председник Давор Соколић дипл. економиста

ж» ~