Filatelista

Do sada komesarski sastav čine prestavnici 34 zemlje. Jugoslavija nema imenovanog komesara.

Centar spektakla biće izložena palata Olimpija, po kojoj je i krštena ova centralna svetska manifestacija ove godine (filatelija + Olimpija — Filimpija.

Svaki dan izložbe biće posvećen Jednoj manifestaciji ovim redom: Dan Filimpija (18.). Dan vazdušne pošte (19.), 20. IX izložba je zatvorena jer Je nedelja (tradicionalni engleski vikend nadređen je svim događajima), Dan pošte (21.), Dan Ujedinjenih Nacija (22.), Dan Komonvalta (23.), Dan Velike Britanije (24.), Dan Amerike (25.) i Dan Evrope (26.).

Izložba je propraćena nizom pratećih događaja za posetioce. Navodimo samo jedan, a to je završni banket za koji ulaznica iznosi 6 funti.

Učešće izlagača iz Jugoslavije biće skromno, jer se plaćaju vitrine, što je za naše izlagače problem za ovakve izložbe iz razloga na koji način da plate tražene iznose. U svim takvim situacijama nameće se problem deviznih sredstava.

B. N.

NOVE MARKE

ANDORA — 23. februara biće izdata marka od 0.80 Franaka povodom VII. Svetskog prvenstva u rukometu koje se održava u Lionu u Francuskoj.

AUSTRIJA — Poštanska uprava ove zemlje emitovala je u februaru jednu marku od 2 šilinga povodom 50. godišnjice smrti Jozefa Šefela.

13. marta izdaće se marka posvećena 150. godišnjice smrti Sv. Klementa Hofbauera u nominali od 2 šilinga.

МЕГТКА ВЕТТАМЈЈ A — 11. februara izašla je serija posvećena arhitekturi ove zemlje. Serija od 4 vrednosti (5,9d, 1/—, 1/6) prikazuje karakteristični stil zgrada u Škotskoj, Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Inače, programom za 1970. god. predviđeno je ukupno 7 serija i to:

1. april: „Razni jubileji” (5,9d, 1/—, 1/6, 1/9)

3. juni: „Čarls Dikens” (4 marke po 5 penija)

Datum neodređen: „Vilijam Vordsvort” (1/6)

15. juli: „Sportske igre Komonvelta u Edinbugu” (3 marke)

U septembru biće emitovana serija posvećena velikoj međunarodnoj filatelističkoj izložbi „PHYLYMPIA” koja će biti pod patronatom F. I. P. Predviđena je nominala od 5,9d i 1/6.

Kao i svake godine, u novembru će biti izdata tzv. „Božićna serija” u ukupnoj nominali od 2 šilinga i 3 pensa.

S obzirom da će u Velikoj Britaniji od 1. Januara 1971. godine biti uveden decimalni sistem. polovinom ove godine biće emitovane prve

tri marke u penijima sa likom Kraljica Elizabete II i to u nominalama: 10, 20, i 50 p.

17