Filatelista

logu 1970. jer nam o toj osobenosti filatelije manje kazuje mego na primer Scott-ov katalog koji donosi sliku vodoznaka crnogorskih maraka koju mi nemamo u našem Katalogu 1970.

MARKE U PARU. Nalazimo kod maraka Jugoslavije br. 22b. Pod »a« marke br. 22 vidimo grešku »9 din« umesto »8 din«, a pod »b« za marke u paru, tj. za redovnu marku br. 22 i marku sa greškom br. 22a zajedno daje se desetostruka cena marke sa greškom. Dok kod marke Srbije br. 134 spominjemo žutu marku (greška u boji), a ne iznosimo kolika joj je vrednost ako je u paru sa markom br. 131. A obe ove marke proizvod su jednog tabaka, tj. nalaze se jedna kraj druge barem u izvesnim slučajevima, ako već ne u svim (vidi »Istorija poštanskih maraka Srbije — E. Deroko«). Ako po mekoj logici cene maraka ovog para br. 131 i 134 freba jedmostavno sabrati 2— dim. + 170.— din., tada je cena paru maraka 22 i 22a preterano visoka. Par br. 131+134 zaslužuje barem posebam redak kao što je učinio katalog Scott njihovim uvođenjem.

RAZLIČITE BROJKE. Marki Jugoslavije br. 24a dali smo zasebno mesto zbog široke trojke, a kod marke br. 379 nismo ostavili prostora za razne osmice koje samo usput spominjemo, iako postoje razne smice na marki до тагке, |ј. u paru.

HELSINKI 19522. Za seriju Jugoslavije br. 579—584 piše: Šalteski tabaci kod svih vrednsti sadrže po 100 maraka«. Ja imam ovu seniju u tabačićima po 5x5 maraka, tj. po 25 maraka, pa me interesuje kako a Katalog 1970. ne spominje ovakve tabačiće. Zanimljivo je i to da ne govorni o veličini tiraža sečenih serija istog izdanja, kada se zna da su neperfornirani tabačići prodavami inostranstvu. Tloću da kažem da sečene serije nisu makulatura ili slučajnost pronađena tu i tamo od filatelista. To je bila redovna pojava štampanja određenog tiraža, pa bi mogla biti uvedena i u Katalogu 1970.

Navedene primedbe ne pretstavljaju ikakav sistematski rad. To su slučajna zapažanja koja su se skupila služeći se ovim Kataloсот 1970. Mnogo toga nije mi moguće precizno klasificirati. Bez sumnje da je to knjiga još najopširniji rad o našim posleratnim markama. Samo se često zastidim kada vidim da su stranci svojoj fil. publici izneli neke detalje bolje, preciznije čak i kada je reč o našim markama, nego mi našim filatelistima. Nagon za такписепјет me i navodi za ovakve kritike jer je to siguran put ka poboljšanju. A za one koji ne poseduju ovaj motorni elan možda bi Biro za poštanske marke mogao obećati sličmi nagradu kao Što је Scott katalog učinio

u početku svog postojanja. Naime svaki koji bi prvi pronašao sgre-

šku u katalogu i pismeno ih obavestio dobijao je besplatno iduće godine novo izdanje kataloga. (Da navedem primer: za seriju Jugoslavije br. 649—660 stoji — »Serija na prigodnom kovertu sa specijalnim žigom ... 200.—«, a treba »Serija na prigodnim kovertima .. .«, jer je bilo dva koverta. Barem ih ja imam па dva koverta ı mne vidim kako bi bilo moguće rasporediti 12 maraka na jedan prigodam koverat i još adresirati isti).

_ Za žaljenje je da i sada posle dvadesetak godina još uvek теnjamo izgled i raspored kataloga. Jednom za uvek trebalo bi dati konačnu formu toj knjizi. Mišljenja su trebala već davno da se oforme, a ne da se prošlogodišnjim kataloškim brojevima ne možemo više služiti. To ne obećava masovnost. Novi raspored traži i najnovije izdanje kataloga, tj. i nove novčane izdatke. A to majteže pogađa novajlije mlađe filateliste koji bi često mogli početi skupljanje maraka sa starim poklonjenim katalozima bez troškova već ma prvom

koraku. MIROSLAV ŠANTA, Dženkintaun, Pa. USA

10