Filatelista

Istog dana izlazi prva ovogodišnja marka od 1.000 F. posvećena francuskoj umetnosti.

19. maja izdaje se jedna marka posvećena kongresu francuskih filatelističkih društava u nominali od 0.40 F.

ZEMLJE FRANCUSKE ZAJEDNICE NARODA — izdaju po jednu marku sa istim motivom na kome je prikazano novo sedište U.P.U. u Bernu. Ovoj manifestaciji su se pridružili: Komorska Ostrva, Nova Kaledonija, Novi Hebridi, Francuska Polinezija, Sv. Pjer 1 Макејоп, Franc. Antarktička teritorija, Teritorija Afars i Issas, Valis i Fitina.

VANEVROSKE ZEMLJE

AUSTRALIJA — Serija maraka od 6 vrednosti i blok biće izdati povodom 200. godišnjice smrti Kapetana Kuka. Pet maraka od 5 centi, i blok od ovih 5 maraka i dodatnom markom od 30 c. obeležavajući ovu proslavu. Nacionalna filatelistička izložba »ANPEX« biće obeležena sa dve marke od 4 i 5 c.

ANGVILA — Serija cveća od 10, 15, 40 i 50 c. na markama оудо osirva u Karipskom moru upotpunjava ovogodišnje emisije

flore zemalja britanskog Komonvelta.

BRAZIL — Među najnovije marke koje je izdala ova južnoamerička država spadaju dve marke od 30 i 50 c posvećene karnevalu »Karioka«. Na markama su prikazani poznato brdo iznad Rio de Žaneira »Glava šećera« i tamnoputi igrač — učesnik karnevala obučen u karnevalski kostim.

KANADA — Obeležavajući svoje učešće na Svetskoj izložbi »Expo-70« u Osaki, kanadska pošta emitovala je 4 marke, svaku od 25 c, štampane u četvercu na kojoj su simbolično prikazani: na tri marke simbol »Expo 70« i tri cveta koji označavaju kanadske provincije Kvibek, Britansku Kolumbiju i Vankuver. Na četvrtoj marci prikazani su simbol izložbe i simbol »Expo 67« КОЈЕ је bila održana u Montrealu 1967. god. povodom 100 god.

anade.

OSTRVO NORFOLK — Nova franko senja od 15 maraka biće izdata četiri dela. Prvi deo ove serije izašao je 25. februara, a ostala tri dela biće izdata do kraja 1971. godine. Vrednosti u seriji su: 1, 2, 3, 4,5, 7, 9, 10, 15, 20, 25, 30, 45, 50 c i % 1. Na markama su prikazane ptice ovog ostrva i Tihog Okeana.

OSTRVA SOLOMON — Obeležavajući otvaranje nove poštanske zgrade na ostrvima, izdata je serija od 4 marke (7, 14, 18, 23c) na kojoj su pored lika Kraljice Elizabete II prikazane marke i žigovi iz raznog perioda pošte.

MILAN VARJAČIĆ

25