Filatelista

Неопходно је нагласити да је ћењин стално захтевао да се граЂани што више укључују у управљање друштвом истичући то као једину гаранцију за развој социјализма. Лењинова вера у стваралаштво маса, његове идеје да социјализам није ствар мањине него милиона људи, постају све више актуелне данас, 50 година после октобарске револуције. Такве и сличне идеје Лењина о ангажовању радних људи у управљању друштвеним пословима, нашле су и стално налазе стваралачку примену у послератној изградњи социјализма у Југославији. Осим тога, Лењинове идеје о коегзистенцији, о интернационализму, служе као подлога борбе за мир и социјализам и развијање солидарности и демократских односа сарадње у међународном радничком покрету.

Јован Веселинов: посетиоци који се не баве филателијом а у првом реду омладина могу јасно да виде кроз ову изложоу, како Лењин више од пола века улепшава збирке марака, живи и вечито ће живети са филателистима и њиховом организацијом.

Лењинова дела су до сада широко превођена и објављивана на свим језицима народа и народности Југославије. Интересантан је податак да први преводи датирају још из времена пре руске рево дџције 1905. године. Од тада до данас из целокупног Лењиновог опуса објављено је 1500 наслова у укупном тиражу од преко 2 милиона и 300 хиљада примерака. Најпотпуније издање Лењинових дела (у 40 томова), чији се почетак објављивања поклапа са годишњицом рођења Лењина, припрема Институт за међународни раднички покрет.

Изложба Филателистичког савеза Србије и Београда једна је од значајнијих манифестација обележавања стогодишњице Лењиновог

2