Filatelista

Износимо интересантне податке о броју друштава и чланова о означеном периоду.

на дан 31. 12. 1964. у САПВ било је 19 друштава са 1.054 члана — одраслих 632 и омладинаца 422.

на дан 31. 12. 1966. у САПВ било је 20 друштава са 1.070 чланова — одрасих 697 иомладинаца 373.

на дан 31. 12. 1969. у САПВ било је 28 друштава са 1.447 чланова — одраслих 1.012 иомладинаца 435.

Односи овог одбора са СФС-ом су правилни и добри и све обавезе овај одбор извршава на време. У управном одбору СФС-а САПВ има своје чланове тако да и СФС све своје одлуке доноси уз сарадњу и сагласност и филателистичких организација на територији САП Војводине.

Ф »Филателија« часопис Филателистичког савеза Хрватске у овој години прославиће 30-ту Годишњицу излажења. Савез филателиста

predsednika izabran je Dragimnčić Dušan, ppredsednik Vukičević Đorđa, sekretara Veljkov Ozrena i blagajnika Bek Jovana.

POŠTANSKE MARKE KAO ZAMENA NOVCA

I danas se dešava prilikom kupovine poštanskih vrednosnica da u nedostatku novca kupac u pošti dobije kusur u poštanskim markama. U izuzetnim prilikama to je dobijalo karakter opšteg značaja. Evžen Deroko u svom čuvenom delu Istorija poštanskih maraka Srbije, Beograd 1940., u poglavlju o izdanju maraka za uspomenu na svetski rat od 1915. godine, poznato među filatelistima pod imenom »Kralj Petar na bojištu« piše: »Kada Je krajem oktobra 1915. depo maraka zbog daljeg prodiranja neprijatelja morao biti preseljen iz Kruševca u Prištinu otpočelo je 2. novembra na tamošnjoj pošti izdavanje novih maraka od 5, 10, 20, 30 i 50 para naročito da bi ih stanovništvo moglo upotrebljavati umestositnognovca, u kome je vladala oskudica.« Dalje isti autor piše: »Marke od 15 i 25 para nisu prodaavne na prištinskoj pošti. Ovo mi je lično poznato, jer sam pri povlačenju srpske vojske u to vreme bio u Prištini. IzPrištine je depo prenesen u Prizren gde su posle na tamošnjoj pošti prodavane sve vrednosti.« Ovo je verodostojan podatak iz pera najvećeg filatelističkog stručnjaka naša područja, posebno za područje Srbije.

Po završetku Prvog svetskog rata iskazala se potreba za sitnim novcem na mnogim područjima kroz koja je prohujao ratni vihor. U Osijeku se pojavila izvesna količina maraka Srbije od 15 para iz serije kralj Petar sa oficirskom kapom, kod filatelista se ta serija nalazi pod imenom »kačketuša«. Marka od 15 para je plavomodre boje, dakle marka izdanja iz 1914. godine. Raniji tekst je preštampan krugovima.

9