Filatelista

ску плочу добија нешто слабији, блеђи отисак јер је и притисак ублажен. Када се касније тај табак нормално убаци у машину, цпртеж марке се мало теоретски може поклопити са већ добијеним абклачом. Практично је то немогуће, те цртеж марке и абклач показује извесну помереност.

Ово објашњење не служи можда на част Државној штампарији у Бечу, али је по мом мишљењу сасвим прихватљиво. Њиме је потпуно објашњена црна боја абклача, ако и појава мале „замашћености“ код неких комада. У прилог овом објашњењу говори и чињеница да су ови абклачи увек неправилног овалног облика, налик на мрље. Ову појаву срео сам само код вредности од 2 новч., и сви моји комади припадају трећем штампању и супчани су 101/2. Када ми је професор Никитовћ показао своје комаде, нисам на саме марке обратио много пажње, али ми је он касније рекао да један комад припада првом штампању.

Када смо већ код ових марака, мислим да неће бити на одмет

да напишем нешто и о једном открићу до кога сам нажалост дошао. Марка на којој је абклач био релативно лепо изражен била је жигосана али не и опрана. Да се не би малтертирао са прилично тврдоглавом гумом црногорских марака, раније власник је марку отргнуо са папира на коме је била залепљена. На ли је тај папир истовремено био и коверат неког писма то незнам, али знам да су трагови папира остали само на једном ћошку док је гумирање осталог дела марке било сасвим мало оштећено. Ј тако сам се прихватио незахвалног посла да оперем ту марку. У млакој води сам прво одстранио остатке папира, а затим сам трљањем прстима по чео да скидам преосталу гуму. На своју велику жалост убрзо сам установио да са гумом нестаје и мој мали лепи аблакач. Одмах сам извадио марку из воде, али то није много помогло. Од абклача су остали само мали трагови. Сада ми не преостаје ништа друго до да се тешим тиме што сам установио да су ове марке штампане на предгумираном папиру.

FILATELISTIČKI ŽIVOT U RIJECI

Pored dve prodavnice maraka (jedna u Rijeci i druga u Opatiji), koje sigurno više služe gostima, treba pomenuti ono što privlači svakog filatelistu, a to su sastanci filatelista članova Filatelističkog društva Rijeka, koji se održavaju svake nedelje od 10 do 12 1 svake srede od 16 do l8časova u prostorijama Udruženja vozača i mehaničara u ulici Andrije Luja Adamiča 3/III. Ovo društvo sa preko 200 odraslih članova i preko 60 omladinaca izdalo je ove godine i prvi broj svog Biltena i ima ambicije da to bude periodična publikacıja. Društvo je pozhato i po aktivnosti na izdavanju prigodmih Kkoverata, a postavilo je za cilj u narednom periodu i povremeno održavanje filatelističkih izložbi u cilju propagande filatelije na riječkom području, koje ima već i u tom pogledu lepu tradiciju u poslednje dve decenije.

Dr B. N.

12