Filatelista

Приручник марака југословенских земаља, све 10, Црна Гора издавач: Ф. С. Хрватске, Загреб, 1954. обрада: инж. В. Флек

Мада заиста најбоље и најпотпуније дело о црногорским маркама, „Приручник“ показује и неке мале нелогичности. При том не мислим на обраду према типуслога, која — мада на неки начин оправдана — ипак није баш најпогоднија, већ на одребивање основних марака које су прештампане, Тако на стране 58 инж. Флек даје следећи напис:

Први слог: марке Џ и ПГ штампања (по њему издање) зупчане 119, незнатна количина марака П штампања зупчана 12, и вреднота од 25 новч. ТУ штампања.

Други слог: мања количина марака П и 11 штампања зупчана 1 и 106, и мала Количина ТУ штампања.

Трећи слог; марке ПТ и ТУ штампања зупчане 1 W 10%, мала количина вредности од 2 и 7 новч. зупчана 11 и незнатна количина вредноста од 25 нов. 1 штампања зупчана 13 и 12%.

МебБутим, већ на странама 59—62, уз опис појединих слогова, даје следеће податке:

Први слог; марке ПГ штампања, неколико табака вредности од 7 новч. ПЦ штампања зупчаних 12, и 2—3 табака од 25 новч. ТУ штампања.

Други слог: марке ПГ штампања, мала количина вреднота П штампања од 7 и 15 новч. зупчана 12 и од 25 довч. зупчана 12.

Трећи слог: Скоро искључиво марке ТУ штампања, мало ШП

У табели на страни 64 вредност од 25 новч. зупчана 13 уопште није наведена.

Дакле, док се на Једномместу констатује постојање марака Џ штампања зупчаних 116 са претиском, на другом месту се то једноставно одбацује. Исти је случај и са марком од 25 новч. зупчаном 13.

Но, коначно смо Аошли до тачке са које већ могу полако да дајем своју малу, приватну каталогизашају. Централно место у томе заузимају прештампане марке П штампања зупчане 1, но биће надам се места да се о још понечему каже. За почетак рецимо.

Прештампа на Ммаркама П штампања зупчаним 12 и 125

Вредност од 25 новч. зупчана 13 није ми много симпатична. На то пре свега утиче њена поставка у Приручнику, а затим и чиње.ница да се код зупчања 192 ради уствари о зупчању »цца 125 « Што се тиче прног претиска навредности од 25 новч. зупчаној 12, сматрам да је постојање те марке стваро којој би се могло диску-

али у колонама за ознаку вредности остављено је празно место, без и најмањег знака да та марка уопште постоји. Према цени коЈу јој даје Каталог следи да се јавља доста чешће од исте вредности са опекастим претиском. Ако је то тачно, није ми јасно како

5