Filatelista

вених дела примило и протоколисало тек 10. новембра, те тај па-

пир није могао бити одобрен за употребу пре него што је почело

штампање. Ја сам додуше пропустио да забележим деловодни број

овог акта, али се он лако може наћи у протоколу Министарства

РОВ и црквених дела за 1866. под датумом пријема „10 новемра". Постојање овог, досада нерегистрованог штампања намеће и један помало неугодан проблем, проблем одређивања припадајућих марака.

О расподела ових марака није ми ништа познато. По „закону о поштанским маркама"> од 31. октобра 1866. дистрибуцију марака вршила је Правитељствена књигопечатња, а сва моја настојања да уђем њеној архиви у траг остала су без резултата. То је заиста штета јер се овакво стање задржало до 1882, када је дистрибуција свих поштанских вредносница прешла на поштанско-телеграфско одељење, но мислим да ће се до тих података раније или касније ипак доћи. Архива Државног монопола, у оквиру које би вероватно морала да се налази и архива књигопечатње, прилично је проређена. Материјал је изгледа нестао за време рата, и није немогуће да се тренутно један његов део налази у рукама колекционара.

Као вероватан датум доспевања у промет ових марака може се узети 15. новембар 1866.

Четврто штампање

5. децембра 1866. Правитељствена књигопечатња јавила је да је нестало новинских марака од 1 паре МУД је одмах предузело потребне кораке, заказало штампање за 10. децембар» и наредило Књигопечатњи да „напечата 10.000 комада марки за новине од ! паре, и то по доданашњој форми"

Штампање је завршено 14. децембра 1866, када је и комисија у саставу: M. Белешевић, К. Лазаревић и Г. Стојћевић поднела извештај да је одштампано свих 10.000 тражених комада марака, које су предате С. Ранчевићу.

Као приближан датум доспевања ове марке у промет може се узети 15. децембар 1866. -

Редовне марке, издање од 1. јула 1866. Бечко штампање

4. јуна 1866. Раичић је послао телеграм Министру финансија: 7 Гле тагкеп sind gamz fertig. Morgen fruh reise liber Pest nach Belгтад. (Марке су подпуно готове. Сутра изјутра крећем преко Пеште за Беотрад) а већ 8. јуна поднео је министру финансија извештај да је донео

20.000 ком. марака од 40 пара 200.000 ком. марака од 20 пара 12.000 ком. марака од 10 пара

и сав прибор потребан за даље штампање марака у Београду) Истог дана марке су достављене МУД-у актом АН 3184, са препоруком да „убудуће изволте ви непосредно код овдашње правитељствене књигопечатње потребне марке наручивати, јер је ова сад онабдевена свим средствима да марке печата" а ово их је нешто касније доставило књигопечатњи својим писмом ОН 1170. .

Као што је већ познато, марке су упуштене у промет 1. јула 1866. године,

8