Filatelista

| FURNIEROV KATALOG FALSIFIKATA

Као о je poznato većini filatelista, Ženevljanin F. Furnier cvetajući svojom trgovinom od 90-tih godina prošlog stoleća do Prvog svetskog rata bio je najveći snabdevač filatelističkih falsifikata svih vremena. Kupovinom jednog ogromnog stoka maraka iz Hamurbga, među kojima je već bilo falsifikata, ovaj vešti Fumniier ratni veteran Framcusko — Pruskog rata dodaje na stotine svojih novih kreacija u vidu dobro izrađenih maraka, koje su već tada bile izvan opticaja. Godine 1914 sa ponosom mudi 89% serija, uključujući fu 3671 varijacija »fascimila« stranih izdanja, u pamfletu od 64 strana koje razšilje fil. klubovima i članovima slubova po celom svetu.

Ma koliko čudno da zvuči za današnje pojmove, Furnier je bio dugogodišnji poklonik filatelističke pasije; dva puta biran u žiri međunarodnih filatelističkih izložbi 90-tih godina, a u toku mnogih godina nagrađivan sa osam zlatnih medalja, šest počasnih diploma, četiri prvih nagrada, »Palmovim grančicama«, raznim »Krstovima« 1 »Odrenjem« za izvanredni primer visoke odamosti i filatelistički rad ma svim рогланjim evropskim fil. smotrama.

Na nesreću, prepreke u njegovoj poslovnosti počele su se gomilati od 1905. Dotle su već mmgoi prodavci u mnogim zemljama proturali njegovih preko 200 imitacija kupljenih od njega kao verdostojni originali. I od jednom od poznatog i uvaženog filatelističkog trgovca, Furnier postaje markirani falsifikator. Filatelistički časopisi odbijaju da štampaju njegove oglase, na što on odgovara 1910 god. u Le FASCIMILE pravdajući svoje postupke. Njegova glavna tema je da je on prijatelj filatelista i da im samo pomaže da popune prazna mesta za jeftine pare, — mesta Koja bi inače za večito ostala nepopumjena. Istini za pravo, kupci njegovih falsifikata sami su se mogli uveriti da su često imitacije bile lepše od originala.

iBtka se tako vodila od 1914. do njegovog poslednjeg oglasa u Le FASCIMILE sa dugačkom listom njegove ponude — baš upredivečenje I Svetskog rata. Do kraja mesrećam. za ceo ljudski rod bio je Isto tako kobam i za Furniera. On umire baš u vreme palene jedne njegove velike pošiljke namenjene u prekomorske zemlje pod sumnjom da filatelistički matrijal sadrži šifrovane špijunske poruke.

Prilično bogatu zaostavštinu otkupljuje jedan od njegovih nameštenika Hiršburger, sa namerom da posle okončanja rata produži gde je Furnjer stao. Budući nedovoljno verziran Hiršburger posle 1918. rasprodaje produkcioni pribor, Као 1 preko 400 kg težine dobro pogođenih falsifikata koji bi tada kao originali vredeli basnoslovnu sumu — milione i milione franaka.

Uplašen ovim događajem Filastelistički savez Ženeve otkupljuje ceo lot i pribor, bojeći se da »fascimili« ne postanu predmet prevare. Članovi Saveza rešavaju da stvore jedan KATALOG koji bi sadržao sve faslifikate, prettiske i lažna žigosanja.U tu svrhu upošljavaju studente Umetničke akademije kojih će biti dužnost da pregledaju 1 200 000 falsifikata, da prenesu 273 600 otisaka na 84000 listova velikog formata i da od toga stvore katalog od 480 strana. Kopije ttog kataloga prodavane Su po vrlo pristupačnoj ceni fil. trgovcima i klubovima, da чрототе skupljače na neverovatnu rasprostaranjenost faslifikata Furniera, kao. što je pre toga bio slučaj sa Speratiem.

19