Filatelista

&.a.) svetlo plava (zelenkasti ton) 8.b.) svetlo plava (sivkasti tom) — bez natpisa na ivici 8.c.) svetlo plava (ljubičasti ton) — ivični natpis dole levo: Obr. P—37 8.d.) mutno plava — obična bela hartija

Opšte primedbe

Mislim, da kod ove katalogizacije svakom pada u oči da godine izdanja migde nisu označene. Ovo je vrlo teško ustanoviti, pošto se tek nkoliko godina bavim ovom granom filatelije, a sa druge strame PTT preduzeća odvojeno poručuju ove tikete za svoje potrbe. Dobio sam utisak, na osnovu pisama koje su premete avionskom poštom, da su se prve pojavile etikete sa slovima tipa Bodoni, kasnije tipa gratsque sa zupčanjm, a tek poslednjih pet godina etikete sa linijskim probodom. Međutim nke pošte i danas upotrebljavajy one prve dve vrste (zupčam.).

U pogledu vličine tabaka preovlađuje kod fipa I 4x5 (čini se da ima upravi isključivo ovih), a od ostalih kod zupčanih 5x 15, kod tabaka sa linijskim prodorom 5x6. Međutim kod ovih ima interesamtnih otstupanja, što je u katalogizaciji označen.

Zupčanje je veličine 11/, a postojeći izuzetci su naznačeni. Linijski probod, meren po principu zupčanja, je vličine 9/.

Zupčanje je izvršeno na mašini za linijsko zupčamje što ima svoje poznaie posledice (vglovi su često mepravilni, postoje znatna otstupanja u veličini etiketa i u vodoramom i u vrtikamnmom pravcu). Uopšte čini se, da je malo pažnje posvećeno kod prforacije, парг. odjednom је регошапа prevlika količina tabaka, tako da na poslednjima se vidi samo slabi trag zupčanja. Nezupčanih ili savijene zupčamih tabaka nisam video.

Kao pravilo možemo u primcipu prihvatiti, da etikete sa Zupčanjem su štampane ma običnom papiru, a one sa linijskim probodom na kredastom. Po jedan sam izuzetak našao i kod jednih i kod drgih.

Način štampanja kod poslednjih (sa linijskim probodom) je ofset. Čini se da kod ranijih visoka štampa (knjigotisak). Ovo se može ustanoviti na osnovu ponekad jasnih tragova jakog pritiska, što je izrazit maročito prilikom upotrebe lošeg kvaliteta hartije. Naime neizglačani komadiči hartije se prilepe za kliše koji ih pokida.

U gornjoj katalogizaciji je upotrebljen prilično širok spektar boja. Međvtim u stvari postoje mnogo više nijanse. Boja se može registrovati samo sa nerabljenih komada, jer se prilikom pranja boja donekle menja.

Vrlo je velika raznolikost i u gumiramju. U zavisnosti od vrste lepila, a svakako i od kvaliteta hartije, gumiranje je upijeno u bartiju, menja njenu boju a svakako utičeimna boju štampanja.

Najkarakterističnija sporedna osobina ovih etiketa je ivični natPs, što je u gornjoj katagzaciji označen kod svih primeraka, od kojih sam imao prilike videti kompletni tabak.

ERDELYI ISTVAN

27