Filatelista

гледу измена које треба унети у основни Статут и пословнике Пе Два нова филателистичка савеза: из Парагваја, и Лихтенштајна примљена су у чланство ФИПе тако да је сада обухваћено 48. филателистичках савеза из разних земаља света.

Међународној – филателистичкој изложби која се одржава у Будимпешти од 4. до 12. септембра 1971, поводом стогодишњице маБарске марке, одобрено је покровитељство ФИШе. Тамо ће се, после затварања изложбе, одржати 40ти Конгрес од 13—15. септем-

бра 1971. М. К. Ивановић

Миодраг Р. Вуковић

ИМА СЛУЖБЕНИХ ПОДАТАКА (1) — Поштанске марке Кнежевине Србије 1866—80. —

Захваљујући предусретљивости службеника Архива Србије добио сам на увид документа из „групе“ пре него што сам се надао, те сам у могућноста да већ у овомброју дам преглед документа о штампањима „миланчића". Нажалост, када су се прикупила сва документа установио сам да понешто недостаје. Мада лично сматрам да ће се једнога дана доћи и до тих података, бојим се да ће се чекање одужити јер прво треба установити где би се уопште та документа могла налазити.

За разлику од првог дела, у коме сам франко и новинске марке разматрао одвојено, овде ћу их обрадити заједно. Другчији рад условио би непотребно понављање појединих података, ствар коју бих у сваком случају желео да избегнем. Иначе, сматрам да при каталогизацији треба бити доследан, и све новинске марке издвојиити и третирати као такве, без обзира на то да ли су зупчане или не. У противном долази до таквих нелогичности као што су рецимо два каталошка броја за једну марку.

Редовне и новинске марке, издање из 1869. и 1. јула 1873. Прво штампање

Када је 2. децембра 1868. Србија подписала поштанску конвенцију са Аустроугарском, појавила се потреба за увођењем нових вредности поштанских марака. Како је нешто пре тога био убијен кнез Михајло, решено је да се уведу нове поштанске марке са ликом младог кнеза Милана. Нацрт за нове марке, и основни рез у челику израдио је, као што је познато, проф. Карло Радњицки (Сам! fon Кадпижку) у Бечу, где су израђене и матрице у бакру. Већ 8. фебруара 1869. је министар унутрашњих дела својим писмом ОН 246 обавестио МФ да ће се обавити изливање клишеа и штампање нових матрица, и затражио да МФ одреди једног свог службеника који ће 12. фебруара отићи у Књигопечатњу где ће том послу присуствовати у својству члана комисије.)

Вредности од 15, 25, 35 и 50 пара чаршиских требало је да буду готове најдаље до 19. јуна када је ступала на снагу закључена конвенција, а остале вредности до 1. јула 1869. Ово је било и објављено у Србским новинама бр. 39 од 1. априла, на које се позива и Дерроко. Међутим, посао око штампања марака се одужио више него

5