Filatelista

31—ТИ КОНГРЕС МЕБУНАРОДНЕ ФИЛАТЕЛИСТИЧКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Поред свих претходних незгода Конгрес ВТР је одржан у Лондону, 28. и 29. септембра 1970, непосредно после светске филателистичке изложбе »РНШУМРТА 1970«, којој је БТР-а отказала најпре одобрила па затим отказала покровитељство, што се у историји Филателије није никад догодило. И поред те незгоде без преседана, Конгресу је присуствовало 41 делегација чланица ФИШе, док су пет земље изостале из оправданих разлога. Такво учешће земаља чланица у раду ФИП-ее не може се другаче тумачити него као израз великог интересовања филателистичких организација широм света за рад и будућност међународног филателистичког савеза. Председник ФИПе Лисиен Бертело, који се на том положају налази без прекида већ пуних 15. година, поднео је ошширан годишњи извештај о раду ФИбе,. Указујући на многе тешкоће и незгоде на које Извршни одбор ФИП.е наилази; на неке неоправдане и производљне замерке; на потребу еволуције и осавременавања у раду филателистичких организација; да су два председника комисија поднела оставке на своје положаје; да се изражава незадовољство са радом других комисија, председник Бертело је и сам ставио свој положај на расположење не желећи да на том положају и даље остане.

Извештај, и нарочито оставка председника Бертело-а, били су предмет ошширне дискусије у којој је нарочито наглашавано да се оставка председника ниуком случају не уважава. Приликом гласања о азвештају и потреби реорганизације ФИП-е 34 делегата гласало је да се оставка председника не уважи, те је г. Бертело прихватио ову одлуку, али уз ограничење да на идућем Конгресу неће нипошто пристати на даље продужење свог мандата.

За нас је нарочито интересантан извештај Комисије против штетних емисија у филателији. У том се извештају на првом месту помиње велики успех који је Комисија постагла код поштанске ут раве Југославије: .. . „Кад је сазнала (Комисија)) да та поштанска управа предвиђа издање марака »Еуропа« (1969), скоро без икаквог претходног обавештења и у недовољном тиражу Од 400.000 серија, Комисија је одмах затражила битно повећавање овог тиража, указујући југословенској управи незгодне последице малог тиража. Писмом од 8. децембра 1969, поштанска управа Југославије уважила је наше тражење објављујући да је тираж те серије повећан на 650.000 комплета, дакле повећан је за око 60 процената. Тај број је био задовољавајући".

Износећи своје даље успехе у сузбијању штетних емисија, извештај председника Сеги-а износи да је поштанска управа Кипра, на интервенцију Комисије такође повећала тираж божићног блока 1969. Даље се указује на штетну емисиону политику емирата Дубаи и Ум ал Кивајна, заптам Омана, Абд ал Кури-а, Зеаланд-а, Фуђеире, тако да је Комисија према тим поштанским управама и њиховим емисијама морала предузети посебне мере. С друге стране, Панама је изјавила да Бе се убудуће придржавати препорука које издаје ФИП-а, а у Парагвају још увек издају непожељне и штетне марке и блокове који нису поштанске вредности.

· Конгрес је доста оштро дискутовао о разним питањима и тешкоћама на које ФИП-а наилази. Утврдивши да је за будући рад неопходно битно изменити основни статут и правилнике, Конгрес је усвојио предлог совјетске делегације (Е. Кренкел) да све чланице доставе Извршном олбору ФИП-е своје примелбе и шреллоге у по-