Filatelista

Друго штампање

Ново штампање марака од 10 пара извршено је по налогу МУД

од 12. маја 1870. ХН 1244. Том приликом штампано је

200.000 комада од 10 пара о чему је комисија 4. септембра поднела извештај.) Уместо ћелешевића у комисији је био Мил. Гр. Филиповић, док су остали „комисари" били исти.

Спорно питање код ове марке је свакако да ли припада „прВОМ“ или „другом“ штампању. По некој логици она би морала да припада „првом“, тим пре што Дероко наје регистровао вредност од 10 пара са карактеристичним оштећењем плоче пре 1872.

Треће штампање

Ово штампање поклапа се са „другим“ штампањем. Ближих података о њему нажалост нисам успео да нађем, те ћу моћи да се задржим само на подацима добијеним из регистра и протокола МФ—А. Фонд МУД-О из периода 1872—1882 је прилично сиромашан, и у њему нема практично никаквих података.

Штампање марака уследило је по налогу МУД ОН 2802 од 12. новембра 1871. Том приликом тражено је само да се изврши штампање марака од ! паре. Пракса је, међутим, била да се и друге вредности могу штампати без посебног налога, ако то Управа Државне штампарије сматра за потребно. У том случају било је једино важно да је у току штампања неке марке, односно да је у Књигопечатњи присутна комисија. Извештај о завршеном штампању поднет је 6. маја 1872, и регистрован АН 2148, док му је број деловодни Књигопечатње ДАН 337. Нажалост ни један ни други документ нисам успео да нађем. Оно што ме чуди у овом случају је

7