Filatelista

nog teksta smeštenim između njega i prostora za adresu pošiljaoca. Po sredini dopisnice je u dve trećine (srednja i donja) vertikalna linija, koja razdvaja adresne horizontale od prostora za saopštavanja na prednjoj tj. adresnoj strani dopisnice (kataloški broj joj je 41).

Opisana dopisnica dobila je 7. III 1919. godine pored vrednosne oznake doplatnu oznaku: »5+« ručne izrade u crnoj boji. Kako se neosporno radi o službenom provizornom (pomoćnom( izdanju njoj pripada poseban kataloški broj. Kako ona prethodi prvom. posleratnom redovnom izdanju nju treba uvrstiti pod broj 47, s tim da se sve posle nje izašle dopisnice pomeraju za jedan broj ili joj dati katalošku oznaku pod brojem 47 A. U pogledu ocene vrednosti ove dopisnice slobodan sam da je oglasim za najređu dopisnicu Bugarske.

Dr Branislav Navaković

PAR NOVOSTI IZ SAD

OZBILJNO STUDIRANJE MARAKA. Jedan fakultet u Njuhemširu otvorio je katedru predavaču filatelije. Dr. P. S. Daum predavaće »Filatelija, ili skupljanje maraka za razonodu i profit«. Upis je ograničen na 15 studenata i biće »uvod u predmet svakome ko je zainteresovan za jedan od najpopularnijih hobija« — ističe se u programu fakulteta. Predmet zahteva posebne izdatke od 3% 15.00 za marke, katalog i pribor.

PROPAGIRANJE INVESTICIONE FILATELIJE. Časopis »Nedelja biznisa« navodi da su marke SAD porasle u vrednosti od 100% u toku poslednje decenije, uporedo sa istim porastom evropske filatelije, dok su japanske marke zabeležile porast i 1000%.

Kaže se — nadalje u članku — da marke delimo u tri istorijske kategorije: klasična izdanja od 1840. do 1890.; srednje doba od 1890. do 1940., i moderno doba od 1940. pa na ovamo. S tim u vezi pisac članka navodi da su uvek najnovija izdanja ta koja pokažu nesigurnost sa cenom kada dođe do zastoja ili opadanja cenamarkama.

16