Filatelista

Посматрајући пар студија о жиговима неких земаља приметио сам да се сви аутори не слажу у потпуности о појму месног жига. Док једни у месне жигове убрајају искључиво „обичне“ жигове са именом места у коме је стационирана пошта, други у ову групу убрајају и жигове који поред имена места носе и ознаке намене (Београдпрепоруке, Београд-новине итд.) евентуално издајући само упутничке жигове као посебну врсту. Ипак, сви они слажу се у једном: у месне жигове не могу се рачунаоти жигови мобилних војника пошта. Осим тога, правило је да се у групу месних жигова не уносе жигови разних сабирних центара, поштарница, општинских и уговорних пошта, већ се они посебно обрађују. Е

Што се тиче издвајања типова, обичај је да се као одређујући елементи узимају:

а) облик жига, 6) натпис на жигу (не назив места), и в) ознака датума и, евентуално, времена;

а за подтипове (варијанте):

а) разлике у ознакама самог жига (уколико их има), и 6) начин извођења натписа (са тачком иза имена места или без ње и сл).

На основу овога сматрам да су у прегледу који је дао г. Минкус сувишни следећи типови жигова:

Тип 5 — као жиг сабирног места. Уколико је сматрао да и он ипак спада у групу месних жигова, требало је да да и остале типове жигова који се срећу код босанских и херцеговачких поштарница.

Тип 9 — као жиг који се у суштини ни по чему не разликује од типа 11. То је један заиста леп жиг, но грешка у броју поште Мостар (12 уместо 13) не само да не одређује посебан тип, већ није довољна ни да се од њега направио подтип.

Тип 34 — као жиг мобилне војне поште из времена великих маневара у Босни 1912.

Тип 40 — као жиг ц. и кр. војне поште у Србији. Ако ништа друго, треба имати у виду да је Србију напала, а касније и окупирала, Аустро-угарска а не Босна и Херцеговина.

Осим тога, сматрам да се као посебни типови не могу водити следећи жигови:

Типови 6 и,7 — као два жига чије су основне карактеристике идентичне. Разлика у начину писања имена места не може се узети као довољан разлог за раздвајање у два типа јер није битне природе. Тога се у даљем делу свога текста држао и г. Минкус јер није истипао као посебне типове неке сличне случајеве. Иначе, ова два жига представљају две варијанте (подтипа), и то не због разлике у начину писања имена места, већ због два карактеристична начина завршавања скраченице МИЛИТ. — са једном односно две тачке.

Типови 32 и 33 — као два жига потпуно истих карактеристика које се не могу чак посматрати ни као две варијанте. Римске бројеве Ги П имају овде исти значај као код неких варијанти типа 29 слова а, Ђ, с,.. Иначе, поште Сарајево—Филијала и Сарајево 2 су заправо једна иста пошта.