Filatelista

бор, на основу Статута о раду Савеза, донео је одлуку о висини чланарине за 1972. која се примењује од почетка године;

— За редовне чланове друштва ће уплаћивати Савезу по 2 дин. месечно, уместо 1,80 колико су до сада уплаћивала. Представници друштва у Београду су се споразумели да наплаћују од својих чланова 30 динара годишње, стим што ће Савезу уплатити 24 а шест динара задржати за себе и своје трошкове. Међутим друштва У унутрашњости треба сама да донесу одлуку, сходно својим могућностима и трошковима, колико ће њихови чланови плаћати разлику чланарине од оног дела који се даје Савезу.

— Омладинци, студенти и пионири од сада ће уместо 6 плаћати 12 динара годишње чланарине, стим што ће половина остати друштвима а 0,50 дин. месечно уплатиће се Савезу.

Добија се утисак да су овом одлуком највише погођени омладинци. Међутим мора се имати у виду да се код поделе критичних серија марака у нашим друштвима подједнако третирају одрасли чланови и омладинци, па самим тим ово повећање тако треба и гледати. Било је случајева да појединци користе веома ниску чланарину омладинаца, па су се код регулисања својих обавеза према Савезу тако и постављали, уписујући децу уместо одраслих чланова.

Управни одбор је формирао комисију и ставио јој у задатак да размотри предлог другова из Савеза филателиста БиХ у вези раз товора са републичим савезима за стварање једног тела које би обављало послове у својству представника јуогловенских филателиста. Комисија ће припремити документацију о којој би се разговарало на наредној седници, после чега би се презентирала репрубличким савезима.

М. Р. Вуковић

ЈОШ О МЕСНИМ ЖИГОВИМА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

У „Филателисти" бр. 137 објављен је превод веома лепог чланка г. Т. В. Минкуса о типовима месних жигова Босне и Херцеговине, чији је пиљ био, како то каже аутор, „да се постави нова класификација различитих поништавања градова Босне и Херцеговине". Није ми познато у којој је мери, с обзиром на веома студиозан рад Пасерова и на изврсну прву свеску Приручника, овај чланак био од користи старијим филателистима, но верујем да је за све нас млађе филателисте био интересантан. Стара филателистичка литература се данас тешко налази, те нам је њено репродуковање у било ком видуод велике помоћи. Мене лично овај чланак је толико заинтересовао да сам пажљиво прегледао свој материјал жигова Босне и Херцеговине. Како се временом доста тога"ту скупило, пронашнаб сам и по неки жиг који вије био обухваћен чланком г, Минкуса. Да бих употпунио податке којима сам располагао о месним жиговима Босне и Херцеговине, обратио сам се инж. Ал. Ј. Петровићу, који ми је веома предусретљиво ставио на располагање све потребне жигове из своје обимне збирке, на чему сам му дубоко захвалан.

Ових неколико редова ни у ком случају не представљају критику онога што је написао г. Минкус, јер готово и да нема нечега што бих могао да приговорим. Једино што ми је у целом чланку донекле сметало било је варирање критеријума по коме је одређгвао који жигови уопште спадају у месне жигове, као и који жиг представља посебан тип (или „подтип") а који не.

2