Filatelista

Као што су у Србији најбројнија друштва у Београду, тако је и у овом гарнизону највише филателиста међу припадницима ЈНА. Увиђајући да се филателисти у Армији студиозно баве и овим послом и да то више нису појединачни случајеви, стари чланови СФС решиАм су да оснују посебно друштво за филателисте београдског гарнизона. Иницијативни одбор (Б. Пашковић, В. Соколовић и Л. Бајатић) заказао је фебруара 1968 године оснивачку скупштину за љубитеље филатедије, рачунајући да ће бити бар десетак другова за ново друштво. Били су изненађени када су на крају могли да констатују да је од 41 члана формирано ново друштво Савеза филателиста Србије „Бањица".

Бањица по својој историји на одређени начин симболизује неку врсту војничког духа. На Бањици, овом познатом београдском региону, од његовог оснивања до данас одувек је стационирана војска. Са Бањичког виса успешно су вођене многе ослободилачке битке за овај град, рачунајући од борби са Римљанима и Турцима до Првог и Другог светског рата са Аустријанцима и Немцима. Бањица је позната скоро целом свету као симбол-жртвеник — гробница мнотих антифашистичких бораца у току Другог светског рата, из чијег је злогласног концентрационог логора одведено више хиљада наших родољуба на стрељање у Јајинце или концентрационе логоре које је фашистичка Немачка организовала у многим европским земљама.

Од свог формирања до данас „Бањица" је развила широку активност. Највише је учињено на пољу омасовљаваља друштва, које крајем 1971 године броји 122 члана и то 104 одраслих и 18 омладинаца, из чега произилази да се друштво за четири године повећало три пута.

Примењујући Правила СФС сигурно је да ово друштво међу активим припадницима ЈНА неби могло да има омладинце и пионире, из простог разлога што Армија нема малолетника, а да би их ипак, имали, чланови друштва су активирали и организовали своју децу и децу својих пријатеља, љубитеља филателије.

Чланови овог друштва сигуно су у правом смислу речи колекционари — филателисти. Нико се од њих не бави продајом марака. Сиабдевају се новититима искључиво преко Савеза узимајући онолоко марака колико им је потребно за споствену зибирку. Поред југословенских, појединци сакупљају и марке Француске, Аустрије, Италије, Немачке и других земаља. Поред марака појединци стварају збирке целина и других поштанских вредносница. Иако би на први поглед за ово друштво могло да се каже да је у неку руку затворено — војничко, то ипак ниј карактеристика његовог рада. „Бањичани" су редовно четвртком и недељом посетиоци клуба београдских филателиста. Приликом прекоманде или понзионисања чланови „Бањице" не напуштају своје друштво. Тако на пример Вјекослав Дупланчић из Сплита и Љубич Антон из Љубљане, редовно се распитују за своје друштво, захваљујући се на послатим новитетима, брину се за уплату чланарине и за остале чланске обавезе.

„Бањичани" су са пуно пажње пратили рад годишње Скупштине Савеза, придајући посебну важност излагању појединих делегата. Са пуно пажње коментарисано је излагање Дршана Драгићевића председника Покрајинског савеза филателиста Војводине, који сматра да филателија у крајњој линији мора да нас научи: да се културно понашамо, историски мислимо, географски оријентишемо и естетски процењујемо.

Председник ФДА „Бањица" Витомир Соколовић