Filatelista

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Аца М. Александрић, секретар СФС

Ф Зимски дани нису били монотони за филателисте у Великом Градишту Ово друштво које је иначе активно, организовало је занимљиву изложбу марака. Велики број омладинаца посетио је ову изложбу. Наше лепе тематске марке највише су привукле пажњу посетилаца. За три године, колико ово друштво постоји, привукло је у своје чланство знатан број старијих и млађих филателиста. Чланови управе овог друштва шире филателистичку пропаганду чак и у околним местима па има изгледа да ову трећу изложбу виде граБани и у неким околним местима. Свакако се мора одати признање овим људима с позивом да се за четврту своју изложбу обрате СФС-у, који ће настојати да и неки филателисти Београда и других градова пошаљу своје експонате.

0 У нашим ранијим бројевима већ смо наговестили акцију за избор најлепше југословенске марке у 1971 години коју спроводи ПТТ „Вјесник". Сада је ова акција организована и путем штампе што вероватно сви заинтересовани знају. Овим желимо само да подсетимо, да је крајњи рок за доставу дописница 17. април 1972. Дакле гласајте, очекују вас лепе награде!

Ф Према обавештењу Бироа за поштанске марке и издавачку делатност ЗЈПТТ марка од 1,25 динара издата поводом зимских олимпијских игара а која је изашла 3. 2. 1972 године штампана је у 600.000 примерака и то без фосфорног наноса (ЗАРОЕО).

e Ако сакупљате чисте марке С. Р. Немачке, упућујемо вас, да прочитате број 53 немачког филателистичког часописа »Влећтагкеп Маштиз« Један оглас неког трговца о понуди и потражњи немачких марака са одређеним ценама могао би вам послужити код усмеравања ваше куповине ових марака. Нешто више о овом огласу са коментаром доноси ПТТ „Вјесник" у свом броју 169/72.

e Програм издавања марака за 1972 годину могуће је да ће имати неке измене у току 1972 године. Вероватно да ћемо имати још нека издања која су стицајем околности накнадно одређена.

e Пригодна поштанска марка посвећена отварању Народне библиотеке С. Р. Србије, неће изаћи како је предвиђено 6. 4. 1972. већ вероватно у новембру т. г. пошто је свечано отварање ове библиотеке одложено.

e Према обавештењу одељења за издавање поштанских марака у ЗжПТТ, марке посвећене олимпијским играма у Минхену тј. марка од 6,50 динара штампаће се у тиражу од 240.000 примерака. Првобитно је било предвиђено штампање у тиражу од 200.000 примерака, што значи да ће бити штампано 40.000 серија више.

Ф За председника комисије ЗЈПТТ за поштанске марке на конституисању изабран је Петар Чановић, представник ПТТ предузећа из Приштине а за његовог заменика Богдан Олбина из београдског ПТТ предузећа.

23