Filatelista

КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМ ПОШТАНСКИХ МАРАКА

Друштво филателиста у Шапцу организовало је у заједници са завичајним клубом студената снимање краткометражног филма поштанских марака односно филателије, како јавља радио Шабац. Замисао управног одбора Ер Шабац и председника Завађе, да школској омладини града и околине, без досадних сувопарних предавања, свестраније прикаже образовну улогу шарених сличица на поштанским маркама, остварена је на најрационалнији и најприкладнији начин модерне наставе.

Ако се има у виду, да је ово, колико ми знамо, прво стварање филателистичког филма у нашој земљи мора се искрено признати да су шабачки филателистички активисти заслужно заузели прво место на ранг листи Савеза филателиста Србије. Ми знамо да су Аругови у Шапцу наишли на разумевање привредних и друштвено политичких организацијакоји у овом потезу виде и део културне активности, али не знамо како ће ову акцију оценити они који би требало највише да буду заинтересовани за пропаганду наше поштанске марке. Ако се суди по начину дистрибуције такозваних критичних издања наших марака, шапчани су до сада добијали 1,4 серије на једног члана, мада им је позната одлука органа ПТТ саобраћаја да им се доделе по 2 серије, из чега јасно произлази колико се придаје важности пропаганди наше марке.

Учествујући у прослави тридесетогодишњице револуције и 25 годишњице ослобођења шапчани су издали пригодну разгледницу која симболизује: прву устаничку пушку 7 јула 1941, спомен лику Жикице Јовановића — Шпанца, Столице прво војно саветовање руководилаца Устанка народа Југославије, не заборављајући при томе ни оно што су наши дедови и очеви учинили — споменик на Мипару. 2