Filatelista

Кратка оцена активности шабачких филателиста у исто време потврђује констатацију Управног одбора Савеза, да смо најзад успели да „центар филателистичког света" пренесемо у наша друштва а Управном одбору Савеза омогућимо да се посвети пословима који су заједничики за све филателисте и сва друштва СР Србије,

ТРЕШКЕ НА МАРКАМА

Посматрајући наша издања марака флоре и фауне може се запазити извесна недоследност у погледу писања латинских имена животиња и биљака. Док су од 1954 године до закључно 1963 године сва издања јмала имена штампана великим словима, почев од 1964 године начин штампања је различит. Тако на маркама флоре из 1965 године цело име је штампано малим словима, фауне 1966 са великим почетним словом, флоре 1967 малим словима, пауне 1968 са почетним великим словима, флоре 1970 малим словима, а марке за зашптиту прјроде са великим почелним словом.

вези совим погледао сам неколико публикација (Опћа енциклопедија лексикографског завода, Мала енциклопедија Просвета, Лечење биљем од проф. От. Тисакоуа) те сам свугде нашао да се Хатјнски називи пишу тако да се великим словом пишу речи које означавају род, а малим словима речи које значе врсту, као на HpHMep Canis lupus ili Viola odorata.

овна то је да се у савременој научној и стручној литератури за ботаничка и зоолошка имена примењује азв. бинерна номенклатура коју је установио шведски ботаничар Карл фон Лине (1707— 1778). Овај систем је усвојен свугде у свету и данас је његова употреба регулисана међународним правилником номенклатуре.

Ако се напред наведени случајеви могу правдати неком уметниковом стилизацијом, то се не може рећи за серију фауне из 1964 године (лептири), где је на четири марке латински назив отштампан са великим почетним словом (Затија ругп) а на маркама од 50 и 200 динара малим почетним словима (parnassius apollo i papilio machaon). OBo ce OAHOCH Ha целокупни тираж, те због тога вероватно маркама неће скочити цена, али је интересантно да се на то скрене пажња. |

Други случај грешке такође је на марки фауне, издатој поводом сајма лова и риболова, 1967 године у Новом Саду. Ова серија такође носи латинска имена са малим почетним словима. Међутим, на марки од 0,30 динара стоји латинско име јаребице регфх — регФфх. Провером у неколико публикација није нађена црта између имена рода и врсте па се постојање исте такође може сматрати грешком.

Поводом ХУПТ конгреса Међународне астронаутичке федерације. — ТАЕ, који је одржан у Београду од 25 — 30. IX. 1967. године издата је марка са вредношћу од 0,85 Динара, са неограниченом важношћу. Марка је штампана комбинованом офсет и линијском дубоком штампом у Заводу за израду новчаница у Београду, папир је кредаст а зупчање чешљасто 121/2, Боја марке је ултрамарин са златотиском, а издата је у 2,000.000 примерака.

У току 1971 и 1972 године појавили су се у продаји на шалтерима пошта примерци ових марака са разним грешкама. Било би нормално да су табаци са грешкама уништени још у самој штампарији, и није јасно шта је руководило пошту да их пусти у продају,

3