Filatelista

Poznato je više podtipova ovih dopisnica, i to kod la I četiri tipa po visini pretiska koji se kreće od 17,5 do 19,5 mm; kod 1b I dva tipa prema dužini crte preko oznake štamparije koja je velika 39 x 1,5 mm ili 40 x 1,5 mm.; kod 1c I tri tipa: a crta dole duga 39,5 mm, b. crta dole duga 40 mm. a pretisak SHS dug 7,5 mm „i c. crta dole duga 40 mm, a SHS dugo 8 mm.

Boja pretiska poznata u svetloj i tamnoj nijansi sa ili bez metalnog sjaja. Postoje znatna pomeranja pretiska, kao i dvostruki i trostruki pretisci i abklač. Poznati su primerci sa oštećenim slogom pretiska na vrednosnoj oznaci, sa oštećenjem u vidu polumeseca na debeloj crti i zarezima na tankoj crti, kao i primerci sa tipičnim greškama osnovne vrednosne oznake (bela mrlja dole levo ili gore).

Poznat je izvestan broj mađarsko-hrvatskih dopisnica od 8 filera sa pretiskom samo lipovog cveta i debele crte, a bez pretiska na vrednosnoj oznaci. Ove dopisnice nisu bile puštene u promet.

1. 8 filera, zelena a) pretisak kao pod 1c I b) pretisak kao pod 1b II

b. Pretisci na ranijim dopisnicama bojne pošte

Pošto su bile iscrpljene zalihe mađarsko-hrvatskih dopisnica, u majul919. pristupilo se preštampavanju formulara mađarsko-hrvatskih i mađarskih dopisnica ranije bojne bošte. Za preštampavanje su upotrebljena četiri formulara koji se razlikuju tekstu, rasporedu teksta i boji upotrebljenog papira.

Formular I: Jednom fankom vertikalnom linijom i jednom debelom linijom u obliku položenog slova »L« prednja strana podeljena je na adresni deo, deo za službene beleške i deo za adresu pošiljaoca. U desnom gornjem uglu adresnog dela nalazi se Stefanova kruna sa poštanskim rogom, a iznad nje oznaka cene »Ara 1 filler_/ Cijena 1 filire. U sredini gore je natpis »YTABORI POSTAT LEVELZOLAP / Dopisnica za bojnu poštu«, pred prvom adresnom linijom »Czim/Naslov« a pred donjom »Tabori posta szama / bojna pošta broj«. Ispod debele L linije stoji natpis »Hivatalos feljegyzesek reszere — mjesto za službene bilješke«. Na delu za adresu pošiljaoca nalaze se dve adresne linije i natpisi u ležećem položaju »A felado/predatelja«, »neve/ime« i »czim/naslov«. Uz desmu ivicu ikarte, u ležećem položaju, oznaka štamparije »M. kir. allami nyomda. Budapest« i godina štampanja 1917. ili 1918. Upotrebljen je za dopisnice br. 2, 3, 4, 5, 6,7 i 8. Papir siv, u niјапзата. Formular II: mađarska dopisnica za bojnu poštu. Isti raspored, samo je tekst jednojezičan, mađarski. Upotrebljen za dopisnicu br. 9.

Formular III: mađarsko-hrvatska dopisnica za bojnu poštu. Jednom fankom verfikalnom razdvojnom linijom podeljena je na deo adresni i deo za adresu pošiljaoca. U desnom gornjem uglu adresnog dela nalaze se podvučeni natpisi »Tabori posta/Bojna pošta«. U sredini gore Stefanova kruna sa poštanskim rogom, a ispod nje natpis »TABORI POSTAI LEVELZOLAP/Dopisnica za bojnu poštu«. Pred prvom adresnom linijom tekst »Czim/naslov« a dole levo cena »Ara 1 filler/Cijena 1 filire i oznaka štamparije bez oznake godine štampanja. Deo za adresu kao kod formulara I. Upotrebljen je za dopisnice br. 10, 12, 14, 16, 18, 20 i 22. Papir ružičast.

13