Filatelista

_ ОРТОДОКСНИ ОПТИМИСТА ЧЕДО БРАНКОВИЋ И ЊЕГОВИХ ДВАДЕСЕТ МИЛИОНА

Ортодоксија је реч грчког порекла, која значи да се прихвата и заступа теза, наука или веровање које се сматра подпуно исправHHM. Оптимизам у психолошко карактерном смислу представља животни став, односно околности да се у свему нађе могуће и верује у добар исход. Спајањем ових двају значења, гледајући двадесетак година мукотрпни посао једног човека у београдским филателистичким организацијама, неминовно се намеће, иако можда не сасвим стилски, наслов ове приче.

У управном одбору Савеза филателиста Србије олако се роДила идеја да се изгради Дом филателиста у Београду, рачунајући на добровољну помоћ појединаца и установа, као и у босанској народној песми:

„.-. Ај кулу градим а камена немам..."

Филателисти и њихове организације у границама осећаја и могућности дали су неке прилоге, а од установа једино Филателистички саве Хрватске и Југославије. А како би их више и дало2 Предлагачи, гласачи односно ковачи идеје на састанку су предложили, у записник унели, програм исковали а затим су заувек запевали:, Бриго моја пређи на другога".

Један међу њима председник ФД „Сава" Често Бранковић јеДини је веровао у оно што је гласао. Проналазио просторије, организовао састанке београдских филателиста, наплаћивао улазнице и сваке године од тога уштедео милион старих динара, верујући да ће кад тад видети сопствену кућу своје организације. Чедо је филатеАиста али није визионар или економиста. Није могао да предвиди ротацију, урбанизацију, инфлацију, стабилизацију, реорганизацију, дезорганизацију и све до сада је веровао у 20 старих милиона, који су му онда када су били три и сада када их је седам пута више давали могућности да купи једну мању перифериску гарсоњеру у подкровљу. Данас је попут старог песника наш добри Чеда рекао: уморан сам, осећам се усамљеним, не могу више, наставите! И ево, настављамо. Јавила се група људи млађих и младих траже бољу просторију и боље услове за филателисте Београда. Траже нашли су и наћи ће. Живот ће ићи даље као што то природни закони налажу а нама као савременицима припада обавеза да кажемо истину 0 чика Чеди и његових двадесет милиона.

Уложио је много напора, времена и живаца да нам сваког четвртка и недеље пружи могућност да се видимо, разменимо некоAHKO речи, попунимо збирке и нформишимо о новостима филателије. Сакупио је вредну суму као мапитал Савеза са којим ћемо аналогно наменирасполагати када будемо имали више, када будемо богатији. Показао је да је и несигурни оптимизам бољи од сигурног песимизма. Заслужио је да му захвалимо, да га са задовољством као пример поменемо и да на његову вољу и енергију и даље рачунамо.

23